Regeringens upplägg för toppjobb reser frågor

Att regeringen lade in 12,4 miljoner för att Sidas förra generaldirektör skulle väljas som ordförande för OECD-Dac i Paris väcker reaktioner. Regeringen borde ha varit öppen om det, är en synpunkt.

ANNONS
|

- Det här var nytt för mig, säger Georg Andrén, generalsekreterare för biståndsorganisationen Diakonia om TT:s avslöjande.

Regeringen beskrev det som en stor framgång och ett belägg för att Sverige räknas i biståndsvärlden när Sidas dåvarande generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka valdes till ordförande på två år i OECD-Dacs biståndskommitté sommaren 2016. Men regeringen berättade inte att man hade förbundit sig för att betala 12,4 miljoner till OECD, ett villkor för att nominera, för att täcka kostnader för posten och kansliet. Regeringen säger att man bara följer den ordning som råder, den som vill ha ordförandeposten måste betala.

ANNONS

Anmärkningsvärt

- Det är klart att det är anmärkningsvärt. Vi har i alla möjliga sammanhang fört fram transparens och att bistånd ska gå till fattigdomsbekämpning, säger Georg Andrén som inte kände till att regeringen betalat pengar till OECD för ordförandepost och kansli.

- Jag har ingen anledning att tro att regeringen aktivt har velat mörka det här, men det har inte kommunicerats, säger han och talar om det hela lett till en del förvånade reaktioner.

Moderaternas biståndspolitiska talesperson, Sofia Arkelsten, skriver i en kommentar att Moderaternas linje är att vara budgetrestriktiv. Om det är så att regeringen ser miljonerna som en investering för biståndets kvalitet så är det viktigt att det utvärderas.

- Arbetet i OECD är viktigt och har stor betydelse för biståndet framåt, skriver hon men undrar också lite över den tjänst som Sida kort efter Petri Gornitzkas tillträde i Paris beslutade om, som rådgivare till hennes kontor.

ANNONS

- Det är ett ovanligt upplägg att Sida betalar en rådgivartjänst hos OECD, det väcker också frågor, skriver hon.

Borde dela

Regeringen har sagt att den hellre skulle vilja att OECD-Dacs medlemsländer delar på kostnaden för ordförandeskapet och kansliet.

Lars Anell, pensionerad diplomat med lång erfarenhet av internationella organisationer, anser att den nuvarande ordningen inte går att acceptera.

- Självfallet ska ersättning till ordförande för Dac betalas ur OECD:s budget, säger Anell som förra året skrev en rapport för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA), om det svenska biståndet.

EBA:s kanslichef, Jan Petterson, tycker inte att den nuvarande ordningen där ordförandelandet betalar är bra. Sverige bör driva på för att medlemsländerna ska betala för det tillsammans. Då riskeras heller inte situationer där ordförandelandet måste få något tillbaka i form av politiska framgångar.

- Modellen med att landet som nominerar betalar öppnar för spekulationer om kohandel. En bördefördelning vore att föredra, säger Diakonias Georg Andrén.

ANNONS

TT

ANNONS