Regeringsfrågan får L att våndas

Liberalerna i Skåne säger nej till att släppa fram en socialdemokratiskt ledd regering. Röster höjs också för ja till en regering med M och KD. Men partiledaren Jan Björklund är inte redo att stänga dörren för S.

ANNONS
|

Inom Liberalerna pågår nu en debatt om vilken linje man ska ha i regeringsfrågan om det inte går att bilda en Alliansregering med stöd över blockgränsen.

Det tunga Skånedistriktet har antagit ett uttalande om att det "i detta läge är uteslutet för Liberalerna att medverka i eller släppa fram en regering som leds av Socialdemokraterna".

- Ett äktenskap i dag mellan S och L bedömer vi ha förutsättningar att bli ett mycket olyckligt sådant, säger Torkild Strandberg (L), kommunalråd i Landskrona.

ANNONS

"Existentiell betydelse"

I uttalandet står också att "det vore förödande för Liberalerna med 5,5 procent i väljarstöd att på något sätt stödja en S-regering".

Skåneliberalerna varnar för att Liberalerna skulle riskera att falla ur riksdagen i nästa val och att det är av "existentiell betydelse att säga nej till en S-ledd regering".

Distriktet är dock splittrat. Uttalandet antogs med siffrorna 35 mot 26. Minoriteten ville anta ett uttalande som inte är lika hårt i sitt motstånd mot S.

Vill gå längre

Det finns de som gör tolkningen att majoriteten hos Skåneliberalerna vill släppa fram en regering med M och KD.

Det är, enligt Strandberg, en för långtgående tolkning.

- Den linjen har inte ställts under prövning, säger han.

Enligt honom har Skånedistriktet inte heller prövat om man kan ställa upp på en regering där S ingår, men som leds av en statsminister från ett annat parti.

Torkild Strandbergs personliga uppfattning är dock att L borde släppa fram moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister för en regering med M och KD.

"Mer oroliga"

Skånedistriktets ordförande Christer Nylander tillhör minoriteten som förlorade omröstningen i Skånedistriktet.

ANNONS

Han menar att den stora skillnaden mellan de två grupperna är hur oroad man är för att Sverigedemokraterna ska få inflytande över en regering med Allianspartier som inte har stöd över blockgränsen.

- Mitt gäng är mer oroliga för att SD skulle kunna använda en position som de får om Alliansen bildar regering, säger han.

Torkild Strandberg är inte den enda som vill släppa fram en regering med M och KD. Det vill även till exempel Philip Sandberg (L), kommunalråd i Lund.

Gyllene tillfälle

"En M-regering eller M+KD-regering skulle ge oss liberaler ett gyllene tillfälle att förhandla i olika frågor och dra en sådan regering åt mitten", skriver Sandberg i en debattartikel i Svenska Dagbladet, tillsammans med Jesper Brandberg, kommunalråd i Västerås.

Han uppger också att det pågår diskussioner i partiet om att bilda en regering med S eller i vart fall släppa fram en sådan regering.

- Det är mycket förvånande. Jag tycker att jag borde känna till det i så fall, säger Christer Nylander, som i egenskap av gruppledare i riksdagen har en toppost i partiet.

ANNONS

Han försäkrar att det "absolut" inte finns diskussioner om något annat just nu än att låta Centerledaren Annie Lööf sondera möjligheterna för ett samarbete mellan Alliansen och MP ända in i botten.

Lööf ska på torsdag redovisa hur sonderingarna gått. Först därefter kan det bli aktuellt för L att i ett partiråd ta ställning till andra alternativ än en Alliansregering med stöd över blockgränserna.

Tre preliminära datum för partiråd finns: den 30:e november, den 7:e december och den 14:e december. Partiråd måste utlysas med minst fem dagars varsel.

Avfärdar inte samarbete

Partiledaren Jan Björklund är inte beredd att avfärda ett samarbete med S.

- Vi har gemensamt sagt i vårt parti att Alliansen ska kunna samarbeta över blockgränsen, till exempel med S eller till exempel med MP. De besluten har alla i vårt parti varit med och tagit på vårt landsmöte, sade han i SVT:s Aktuellt.

- Vårt mål är inte en socialdemokratisk regering, vårt mål är en Alliansregering som samverkar över blockgränsen

ANNONS

Björklund vill inte se en regering bestående av M och KD eftersom SD då skulle få makt och inflytande.

- Om det inte lyckas formas någon annan regering än denna M+KD-regering, då får vi kalla in partirådet och ställa frågan om vi ska släppa fram den ändå. Men det är verkligen ett alternativ jag skulle vilja undvika, sade han.

TT
ANNONS