Rekord för C – närmar sig M allt mer

ANNONS
|

Inte sedan september 1983 har Centerpartiet skådat så höga opinionssiffor som nu. Om det vore val i dag skulle 14,2 procent av väljarna lägga sin röst på partiet. Det är mer än en fördubbling jämfört med mars 2016 och en ökning med nästan fem procentenheter bara under de senaste två månaderna.

Hälften av de nytillkomna sympatisörerna kommer ifrån allianskollegorna i Moderaterna som, enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén, inte har lyckats profilera sig tillräckligt i aktuella frågor.

– De har pratat om utanförskap igen – det som man vann valet på 2006. Men väljarna uppfattar inte det som en central fråga. Till och med ekonomi som är deras starkaste fråga anses inte jätteviktig då ekonomin går så pass bra i dag, säger han.

ANNONS

"Otydliga" moderater tappar

I undersökningen stöds Moderaterna av 18,4 procent – knappt fem procentenheter sämre än valresultatet 2014. Där går också att läsa att bara fyra av tio väljare uppfattar deras politik som tydlig.

– Äldreomsorg har varit en väldigt viktig fråga för väljarna – där kanske Moderaterna är som mest otydliga. Det är samma för dem med sjukvården som diskuteras på alla håll i landet just nu, säger Toivo Sjörén.

Att Centerpartiet nu utmanar om Alliansens ledarroll kan också förklaras av partiledare Annie Lööfs popularitet, tror Toivo Sjörén.

– Men det är svårt att peka på någon enskild fråga som är viktig för dem, även om de har kommit med ett antal förslag inom invandring, arbetslöshetslagstiftning och lägsta lön, säger han.

Fåtalstabila väljare i dag

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, drar liknande slutsatser. Han menar också att Centerpartiet har genomgått en lyckad övergång ideologiskt där de nu attraherar en bredare bas av borgerliga väljare.

– De som känner sig frågande till Moderaterna kan strömma över till alternativet Centerpartiet. Jämfört med januari är det ett säkerställt statistiskt tapp. Jag skulle inte bli förvånad om det fortsätter även nästa månad, säger han.

Han säger vidare att det i dag inte finns så många stabila väljare. Något som kan betyda att det kan svänga snabbt både för Centerpartiet och Moderaterna. Han pekar dock ut två partier som har stabiliserats – om än på olika nivåer. KD hamnar återigen under riksdagsgränsen och når 2,8 procent i undersökningen – medan Sverigedemokraterna stöttas av 16,7 procent av väljarna.

ANNONS

– Nu var det längesen som Sverigedemokraterna ökade. Då får man fundera över om de har samlat den väljarkår som tycker att migrationspolitiken är det viktigaste. I så fall måste de vidga sin politik. Men då finns risken att de tunnar ut det som den första gruppen attraheras av, säger Jonas Hinnfors.

ANNONS