Svenskar reser mer – och fler skador anmäls till försäkringsbolagen. Arkivbild.
Svenskar reser mer – och fler skador anmäls till försäkringsbolagen. Arkivbild.

Resenärer olycksbluffar för skönhetspengar

En olycka är inte alltid en olycka när svenskar reser utomlands. En del kommer tillbaka med rakare näsor och plattare magar.

ANNONS
|

Resandet ökar varje år, och i takt med det ökar antalet skador som anmäls till försäkringsbolagen. Förra året betalade de svenska bolagen ut runt två miljarder kronor i ersättning till personer som anmält att de skadat sig under utlandsresan.

Försäkringsbolaget If beräknar att de betalar ut dubbelt så mycket som för tio år sedan. Men allt går inte rätt till.

- Om vi tittar på antal bedrägerier är det svårt att säga om de har ökat. Vad vi kan se tydligt är att det förekommer att människor försöker luras på olika sätt kring olyckshändelser, säger Anders Lindstrand.

ANNONS

Tandskada var fettsugning

Kunder bluffar stölder, rån, sjukdomar och olyckshändelser. Vissa använder skador och sjukdomar som förevändning för något helt annat.

- Det värsta var nog en man som anmälde till oss att han var tvungen att opereras akut på grund av en tandsjukdom. Vid en närmare granskning visade det sig att han gjorde en fettsugning, säger Anders Lindstrand.

En annan man ringde If och berättade att han hade skadat näsan på vägen hem till sitt hotell och därför akutopererats.

- När man träffar honom i Sverige igen kan man, om man visste hur han såg ut innan, konstatera att hans näsa inte ser likadan ut alls. Från en väldigt krokig näsa till en fin och rak.

Äldre reser längre

Det är fler äldre svenskar som reser, och reser allt längre, poängterar Folksams utlandsskadechef Helene Mood. Men hon är också bekant med skönhetsbedrägerierna.

ANNONS

- Det vanliga är att man säger att man har råkat ut för en olycka, att man blev tvungen att operera lite akut och sedan skickar ett kvitto till oss. Vi har en viss vana, så vi begär in underlag och kontrollerar, säger hon.

- Vi vet också att det är väldigt ovanligt att vissa operationer är akut nödvändiga, typ näsoperationer.

Helene Mood noterar också fall där kunder lägger på några extra nollor i sina ersättningskrav, eller där de tröttnat på svenska vårdköer och söker dyr vård utomlands.

Gemensamma nämnare

Det finns ytterligare saker som väcker försäkringsbolagens intresse.

- En gemensam nämnare är att anmärkningsvärt många olyckor och rån inträffar under resans sista dag, i många fall just när de är på väg till flygplatsen, säger Anders Lindstrand.

ANNONS

- En annan gemensam nämnare är att de sällan har anmält det till polisen på plats. Ofta är de också helt ensamma, utan vittnen. Det är ju lite anmärkningsvärt.

TT
Fakta: Försäkringsfusket

Enligt en grov uppskattning är mellan fem och tio procent av alla ersättningskrav bedrägerier. Bolagen betalar ut totalt runt 50 miljarder kronor varje år i två miljoner ärenden. Bluffutbetalningarna beräknas därför motsvara mellan 2,5 och 5 miljarder kronor varje år.

Under 2016 polisanmäldes 391 försäkringsbedrägerier. 330 anmäldes av försäkringsbolagen. Av de anmälningarna ledde ungefär en fjärdedel till åtal.

Källa: Branschorganisationen Larmtjänst

ANNONS