Resistent tarmbakterie sprids mellan sjukhus

Förflyttningar av patienter har lett till att den resistenta tarmbakterien VRE spridits mellan olika sjukhus, uppger Folkhälsomyndigheten. Utbrottet visar att vården måste bli bättre på att förhindra smittspridning, anser myndigheten.

ANNONS
|

- Det är många patienter som flyttar mellan sjukhusen och stor antibiotikaanvändning på sjukhusen, det underlättar spridning av resistenta bakterier, förklarar Olov Aspevall, överläkare och sakkunnig inom antibiotika och vårdhygien på Folkhälsomyndigheten.

Han tycker att utbrottet visar på ett stort problem som sjukvården måste ta tag i.

- Det jag tycker är allvarligast är att genom den här bakterien ser man att det sprids smitta i sjukvården. Det betyder att även annan smitta kan spridas.

ANNONS

Långsiktigt arbete

Folkhälsomyndigheten har under flera år sett hur utbrott uppstår, motarbetas och uppstår igen. Olov Aspevall önskar sig ett långsiktigt arbete för att förebygga att smittan sprids.

- Sjukhusen jobbar så mycket de kan, men man måste jobba på längre sikt så att man höjer nivån så att vi inte får de här risktillfällena. Det är jätteviktigt då man har överbeläggningar, då man har för lite personal och det är svårare att följa alla rutiner.

De första fallen i det senaste VRE-utbrottet rapporterades vid årsskiftet 2017–2018. Utbrottet upptäcktes först på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge och samma stam har sedan dess identifierats på Norrlands universitetssjukhus i Umeå och på Nyköpings lasarett och hos enstaka patienter i resten av landet.

Sprids på sjukhus

Smittan sprids ofta i sjukhusmiljöer, genom kontaktytor som lysknappar och handtag eller i badrum. Personer smittas när bakterien kommer in i munnen. En VRE-infektion är allvarlig eftersom det finns relativt få behandlingsalternativ då bakterierna är resistenta mot antibiotika (vankomycin).

- Just den här bakterien är allvarligast om får in den på avdelningar där man har väldigt avancerad sjukvård och svårt sjuka patienter. Får den fäste där är det besvärligt för det är större risk att sådana patienter får infektioner med sådana här bakterier och det är svårare att behandla dem då. För folk allmänhet, som är friska, orsakar den sällan några infektioner, säger Olov Aspevall.

ANNONS
TT

Fakta: Spridit sig oerhört snabbt

VRE (vancomycinresistenta enterokocker) är en grupp tarmbakterier som ofta är ganska harmlösa men som kan få fäste i sår, urinkatetrar med mera. Mest besvär orsakar de i samband med infektion av främmande material inne i kroppen, till exempel på hjärtklaffar och proteser.

I de fall VRE finns hos en patient på en sjukhusavdelning kan de lätt ske en smittspridning till andra patienter på avdelningen om de hygieniska rutinerna inte följs.

Sedan VRE beskrevs för första gången i Storbritannien 1988 har bakterierna spridit sig oerhört snabbt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS