Att personalen får stå för springnotan är otillåtet enligt Hotell- och Restaurangfacket. Arkivbild.
Att personalen får stå för springnotan är otillåtet enligt Hotell- och Restaurangfacket. Arkivbild.

Restaurang lät personalen stå för springnotor

En restaurang i Stockholm låter sina anställda betala för springnotor genom att dra summan från dricksen.

ANNONS
|

Det var inför julruschen som personalen på en restaurang i centrala Stockholm fick förklarat för sig att de nu skulle stå för springnotorna.

"Det är var och ens ansvar att hålla koll på sina bord", skriver företaget i ett mejl till de anställda som Stockholmdirekt tagit del av.

Restaurangen hänvisar till en paragraf i kollektivavtalet att om personal varit grovt vårdslös kan beloppet för springnotan dras från lönen.

Inte tillåtet

Men enligt HRF är det här inte tillåtet, och det är inte ovanligt att medlemmar hör av sig och undrar om det är tillåtet att arbetsgivaren drar av springnotan på personalens lön.

ANNONS

- Det är inte en engångsföreteelse, det händer titt som tätt, säger Per Persson.

Han säger att arbetsgivare i nästan alla fall förstår efterhand att de har gjort fel.

- Springnotor är ett problem och arbetsgivare vill ha betalt. Men det här är en kollektivavtalad fråga så det där avtalet är bara att kasta i papperskorgen, säger han.

Facket: "Förbjudet"

Stockholmsrestaurangens vd säger till Stockholmdirekt att man följer lagen och har ett avtal med personalen. Men enligt HRF är ett sådant avtal ogiltigt.

- Det står klart och tydligt i kollektivavtalet att springnotor är arbetsgivarens ansvar. Att personalen skulle stå för det på det här sättet är förbjudet, säger Per Persson.

ANNONS

När det gäller punkten i kollektivavtalet om vårdslöshet stämmer det att andra regler kan gälla. Men enligt Per Persson är det mycket ovanligt att den tillämpas eftersom det kräver att personalen måste ha medverkat aktivt i springnotan. I övrigt är det arbetsgivarens ansvar att inte släppa ut gäster som inte betalat.

- Det enda man som servitris eller servitör är skyldig att göra är att direkt anmäla springnotan till sin närmaste chef, säger Per Persson.

TT

Det här gäller vid springnotor

Vid så kallade springnotor gäller följande regel i kollektiv­avtalets paragraf 25, punkt 1.3:

Som servitör eller servitris ska du anmäla en springnota direkt till din närmaste chef. Tillsammans ska ni göra en utredning om vad som har hänt.

Om det visar sig att du har varit grovt vårdslös eller kanske till och med handlat med avsikt kan beloppet dras från din lön.

Men då måste arbetsgivaren först kontakta Kronofogden för att ta reda på hur mycket pengar du behöver för att försörja din familj, inklusive eventuella underhållsskyldigheter. Kvittning får bara ske mot det som överstiger det beloppet.

HRF uppmanar alla medlemmar att direkt ta kontakt med facket om en fråga om kvittning uppstår.

Det är dessutom viktigt att komma ihåg att arbetsgivaren har en skyldighet att följa kollektivavtalet för alla anställda - även om du inte är medlem i facket.

Källa: Hotell- och Restaurangfacket (HRF)

ANNONS