Risk för åtal kan påverka åklagare

Tre åklagare som stämts i ett enskilt åtal för tjänstefel frias av Göteborgs tingsrätt. Men om sådana åtal blir vanliga är det risk att åklagare påverkas negativt i sitt arbete, varnar förre överåklagaren Sven-Erik Alhem.

ANNONS
|

Stämningen i Göteborg gjordes av en 54-årig man i ett enskilt åtal, vilket innebär att mannens advokat hade rollen som åklagare i rättegången.

54-åringen hävdar att de åtalade åklagarna gjort sig skyldiga till tjänstefel på fem punkter. Bland annat anser mannen att åklagarna, i samband med en rättegång där han själv inte var misstänkt, utpekat honom som skyldig till brott han inte dömts för.

Tingsrätten friar dock åklagarna. Domstolen anser att man visserligen talat om brottsmisstankar mot 54-åringen under den omtvistade rättegången, men att han inte utpekats som skyldig.

Överklagar

Domen kommer att överklagas, enligt 54-åringens advokat.

Det är inte unikt att någon väcker enskilt åtal mot åklagare om tjänstefel.

ANNONS

- Men ofta har resultatet blivit att domstolen funnit åtalet uppenbart ogrundat, och avskrivit det utan huvudförhandling, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och nu förbundsordförande för Brottsofferjouren.

Om tre åklagare skulle dömas för tjänstefel, vore det en historisk händelse.

Två sidor

Sven-Erik Alhem framhåller att det generellt finns två aspekter på enskilda åtal mot åklagare.

Den ena är att den som känner sig orättvist behandlad av myndigheter ska ha rätt att få sin sak seriöst prövad.

- Å andra sidan får det rimligen konsekvensen att åklagare kan bli något avskräckta i sin dagliga gärning, om det blir mera vanligt förekommande, tror Alhem.

54-åringen är själv häktad som misstänkt för grovt bedrägeri, ett brott han även tidigare dömts för. Han har också väckt åtal mot en åklagare i Malmö. Domen i det målet kommer 20 april.

TT

Fakta: Enskilt åtal

Åtal som väcks av åklagare kallas allmänt åtal.

Enskilt åtal kan väckas av vem som helst, oftast genom ett juridiskt ombud.

Tingsrätten gör först en bedömning av om åtalet alls kan anses befogat på någon saklig grund. Om inte, tas åtalet inte upp.

Domen avgör hur kostnaden för de juridiska ombuden i rättegången ska fördelas.

I det nu aktuella fallet betalar staten de åtalade åklagarnas advokater. En annan möjlighet hade varit att låta 54-åringen, som förlorade målet, betala motpartens kostnader.

ANNONS