Risk för badsårsfeber: "Vissa ska inte bada"

Allt har en baksida – också det härligt ljumma badvattnet i hav och sjöar. Smittskyddsläkare varnar för badsårsfeber. Hittills i år har 58 fall av vibrioinfektion rapporterats i Sverige, vilket är mer än under hela förra året.

ANNONS
|

De som har sår och samtidigt är äldre eller har nedsatt immunförsvar avråds helt från att bada i sjöar och hav när vattnet är så varmt. Med sår menas inte skrapsår eller sönderkliade myggbett, utan riktiga sår.

- I och med att det är så himla varmt i vattnet nu kan vi anta att det blir betydligt fler anmälningar framöver, säger Maria Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Hon understryker att långtifrån alla de 58 inrapporterade fallen handlar om badsårsfeber – siffran visar hur många som infekterats av vibriobakterier, som kan leda till olika typer av infektion, varav badsårsfeber är den allvarligaste. Under hela förra året rapporterades 48 fall av vibrioinfektion och då kom toppen i augusti.

ANNONS

Vibrio pekas ut som en "klimatbakterie" eftersom den växer till när temperaturen i vattnet stiger.

Mun och öron

Vid bad kan man smittas via öronen, genom munnen eller via sår. Äter man fisk eller skaldjur som är råa riskerar man också att bli smittad.

Det farliga med badsårsfebern är att insjuknandet kan gå snabbt och att standardantibiotika inte biter.

- Man måste ge särskild antibiotika och det är en fördröjningsrisk genom att odling tar lite tid, så man måste sätta in rätt behandling på misstanke, säger infektionsläkare Per-Åke Jarnheimer, ställföreträdande smittskyddsläkare i Kalmar län.

Sjukdomen kan orsaka blodförgiftning och dessutom kan sårinfektionen gå ner på djupet i vävnaden. Också andra organ i kroppen kan ta stryk.

- Den kan vara allvarligt och det finns en viss dödlighet också, säger han.

Feber och rodnader

Symptom att hålla ögonen på är ett infekterat och smärtsamt sår, rodnader och missfärgningar i huden kring såret samt feber.

ANNONS

Per-Åke Jarnheimer är en av flera smittskyddsläkare som nu gått ut med varning till allmänheten.

- Det behövs ökad uppmärksamhet och snabb handläggning. Och så är det vissa som inte ska bada.

TT

Fakta: Vibrio

Vibriobakterier kan finnas i hav och sjöar om vattentemperaturen varit över 20 grader.

De som har sår som inte är bagatellartade bör undvika bad om de samtidigt är äldre eller har nedsatt immunförsvar.

Den som smittas via öronen kan få en infektion i hörselgången eller mellanörat. Om man i stället sväljer bakterierna finns risk för tarminfektion med diarré.

Allvarligast är om man blir smittad i ett öppet sår. Symptom kan vara ett infekterat och smärtsamt sår, feber och allmänpåverkan. I sällsynta fall av badsårsfeber når bakterien blodbanan och kan orsaka livsfarlig blodförgiftning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS