Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171015-norrbottenjakt-546879_se.ttela_1.jpg
På måndagen inleds rättegången i Luleå tingsrätt mot de misstänkta i en stor jaktbrottshärva. Arkivbild.

Rovdjur plågades ihjäl – rättegången inleds

Åtta rovdjur fångades in och dödades. Flera av dem plågades ihjäl. I veckan inleds rättegången mot fem män i Norrbotten.

- Det är en av de största jakthärvorna som polisen har nystat upp under de senaste årtiondena, sade Åse Schoultz, åklagare vid riksenheten för miljömål, till TT i somras när åtalet väcktes.

Totalt har fyra björnar, tre lodjur och en järv dödats. Tre av dem plågades innan de dödades. En björn och ett lodjur ströps en metallvajer. Ett annat lodjur hade fångats i en fälla och en av männen plågade djuret genom stöta en påk mot det.

Hemma hos en av de misstänkta hittades ett björnhuvud i frysen.

I slutet av förra sommaren slog polisen till efter en tids spaning och de fem greps. Männen, som är i åldrarna 37 till 73 år, är åtalade för en mängd olika brott. Det rör sig bland annat om grovt jaktbrott, anstiftan till grovt jaktbrott och grovt jakthäleri.

I åklagarens bevisning ingår bland annat filmer och bilder från de misstänktas datorer och telefoner samt telefonavlyssning. De fem nekar till brott.

Rättegången inleds på måndagen i Luleå tingsrätt och beräknas hålla på i fyra dagar.

Fakta: Jakt på rovdjur

Det finns fyra stora rovdjur i Sverige: Björn, järv, lodjur och varg.

De är fridlysta och får endast jagas om Naturvårdsverket eller landets länsstyrelser har gett sitt godkännande till licens- eller skyddsjakt.

Reglerna bestämmer när jakten får bedrivas, om åtel får läggas ut för att locka till sig djuren, och hur många hundar som får användas.

Licensjakt beviljas främst för att begränsa rovdjursstammarna. Jägarna kan få tillstånd att bedriva skyddsjakt om deras egendom, ofta tamdjur, hotas av rovdjur.

Källa: Naturvårdsverket.

MEST LÄST