Spara till din dröm.
Spara till din dröm.

Så enkelt sparar du 10 000 kronor

Tänk i nya banor så får du andra känslor och nya resultat. Vill du spara till drömmen – gör så här!

ANNONS
|

Ekonomi handlar lika mycket om invanda mönster och beslut som om pengar och logik. Om det blir tufft att betala räkningarna i januari, bli inte alltför ledsen för det. Nu har du chansen att börja ditt nya ekonomiska liv. Sätta sparmål, göra en budget och få mer pengar. Då blir nästa januari mycket behagligare och på vägen fram dit har du samtidigt kunnat njuta.

Lönen landar på kontot och en månad senare är den slut. Stor eller liten inkomst – pengarna har en tendens att gå upp i rök.

Så här får du bättre koll och kan spara till det du vill.

1. Sätt igång nu - genast.Förhandla inte med dig själv om att du ska göra det i morgon eller om en vecka, för då blir det inte av.

ANNONS

2. Bestäm sparmålet.Det ska vara något konkret som du verkligen vill eller behöver.

3. När ska målet vara nått?Sätt en deadline.

4. Nu vet du målet och tidpunkten och då kan du räkna ut hur många kronor du behöver spara varje vecka eller dag. Säg att du till exempel ska spara 10 000 kronor på ett år. Det betyder att du ska spara ungefär27 kronor om dagen i tolv månader.

5. Hur ska sparandet gå till?Ta först reda på hur du ligger till ekonomiskt i dag, så du vet var du startar. Inkomster minus utgifter. Titta på bankkontoutdraget för några månader tillbaka. Glöm inte utgifter som kommer sällan, typ kvartalsvis.

6. Vilka utgifter ger dig mervärdeoch vilka är bara pengar upp i rök? Du ser svart på vitt vart pengarna tar vägen och kan börja handla - i dubbel bemärkelse – annorlunda och spara.

7. Sätt upp korta delmål i sparandet och gratulera dig själv när de nåtts. Första veckan, första månaden och så vidare. Du ska känna när du lyckas, det ska vara roligt!

Om det låter motsägelsefullt – att njuta och spara på samma gång – så är det inte det. I själva verket handlar det om att överlista sig själv och agera på ett annorlunda sätt än tidigare. Det förklararElin Helandersom är kognitionsvetare på sparappen Dreams och grundare av forskningsinitiativet Moneymind. I det jobbar man för att höja den ekonomiska IQn i samhället. - Så här års är det perfekt att börja med ett nytt beteende. Vid årsskiftet är det naturligt att rensa ut det gamla och börja om på nytt. Inom forskningen kallas det för en fresh start, säger hon. Enligt henne är förutsättningen för en hälsosam ekonomi att förstå kopplingen mellan olika beteenden och hur det ger olika ekonomiska resultat. Om vi förstår hur vi tänker och agerar, så kan vi lättare nå våra mål. Oavsett om det gäller att gå ner i vikt, börja träna eller få en bättre ekonomi. De flesta vet precis hur man sparar, och kunskap om hur man lägger en budget går att skaffa sig. Ändå lyckas vi inte. Det finns helt enkelt ett glapp mellan vad vi vill göra med våra pengar och vad vi faktiskt gör med dem.

ANNONS

Hjärnan spelar oss ett spratt

En bidragande orsak är att vår kära hjärna gärna spelar oss spratt. Den lever i nuet. Att avstå från konsumtion nu för att kunna konsumera senare – att spara – är inget vår hjärna är bra på. Låter vi den styra helt själv så blir det svårt att ändra sitt beteende. Det har alltså inte med moral eller karaktär att göra. - Hjärnan vill ha belöning på en gång och överskattar ofta vår förmåga att lyckas, samtidigt som den underskattar ansträngningen att nå ett mål. Vi är generellt sett överoptimistiska om framtiden, säger Elin Helander. Ta pensionen till exempel. Vi är inte bra på att tänka så långt framåt i tiden. Det finns ingen känslomässig koppling till det som sker om 30-40-50 år. Det kan bero på att vi för bara några hundra år sedan hade mycket kortare livstid. Att planera 50 år framåt var dödsdömt – bokstavligen. För att lyckas skapa ett hållbart ekonomiskt beteende så gäller det att ge hjärnan det den vill ha. Ett tydligt mål uppdelat i delmål och – inte minst viktigt – belöningar när de nås. Ge dig själv en klapp på axeln när du klarat vecko- och månadsmålet. Positiva känslor ska vara med, då blir sparandet roligt. - Det kan handla om att du tar ett varmt bad eller läser en bok av din favoritförfattare när du nått ditt första sparmål. Inget märkvärdigt, men något du gillar och mår bra av. Hur bär man sig då åt för att komma igång? Jo, sätt först upp ett exakt sparmål. Inte bara ”få mera pengar” utan jag ska spara 15 000 kronor till min semesterresa. Då har du ett konkret mål som går att mäta. Andra steget är att bestämma en deadline. Pengarna ska finnas när ni ska åka i augusti nästa år, till exempel. - Utan deadline kan du skjuta upp sparandet hur länge som helst och du vet inte heller om du lyckats eller misslyckats. Risken finns förstås att du misslyckas, men då kan du utvärdera vad du gjorde och göra annorlunda nästa gång. Att misslyckas kan vara första steget mot att lyckas, säger Elin Helander.

ANNONS

Appar som kan hjälpa

  • För den redan motiverade och rationella spararen kan appen Tink vara bra. Den kategoriserar och organiserar utgifterna automatiskt så du enkelt ser vad du lägger dina pengar på just nu, och även över tid. Du kan också skapa budgetar och få hjälp av appen att hålla dem.
  • Har du mindre drivkraft själv och inte är så intresserad av att göra budgetar så finns appen Dreams. Det är en sparapp som hjälper dig att hoppa över onödiga utgifter och gör det lättare att lägga pengarna på det som faktiskt betyder något – dina drömmar.
  • Appen kopplas till ett sparkonto med ränta. Du kan även spara socialt, tillsammans med andra, och på så sätt bli peppad.
  • Några andra appar som kan stötta i sparandet är Sparakvittot, som gör att du ser hur mycket du handlar för och vad.
  • Med appen Mina utgifter kan du följa upp hur mycket du gör av med, på vad och hur mycket du har kvar.
  • Med bankernas egna appar kan du utföra de vanliga banktjänsterna.
  • ANNONS