Så får du ordning på kaoset inför hösten

Suckar du över prylar i varenda vrå och fullproppade garderober? Vill du få ordning på tillvaron inför hösten? Förvaringsbloggaren och ordningsexperten Paulina Draganja ger sina bästa tips på hur du styr upp hemmet.

ANNONS
|

Skol, jobbstart och kanske ett sug efter att få hemmet på fötter igen efter en lång sommar – hemligheten stavas planering.

- Börja med att fundera på vad som gör dig mest irriterad, säger Paulina Draganja, som driver Förvaringsbloggen och har skrivit flera böcker på temat.

Gör en lista

Ett bra knep för att komma i gång är att ta tag i det som känns viktigast för stunden. Kanske är det att rensa hallen på alla urväxta ytterkläder och skor eller att få undan leksakerna som barnen vuxit ifrån.

ANNONS

- Gå från rum till rum och skriv en lista. Lägg upp arbetet över flera helger. När du väl har gjort en planering kommer stressen att försvinna, säger Draganja.

Bor det fler personer i hushållet är det klokt att dela upp sysslorna mellan varandra, ingen orkar göra allt ensam. Men kom i håg – inbokad städtid är inte avbokningsbar.

- Är det bara du som städar blir det snabbt oordning igen. Alla måste hjälpa till.

Allt måste få en plats

När du väl är i gång gäller det att komma på ett system för hur du ska organisera dina saker.

- För att få ordning måste var sak få en plats. Det kommer att göra det lättare att hålla ordning i framtiden.

ANNONS

Har du kommit över städtröskeln och skymtar målgången är det lätt att falla i dumsnålfällan över allt som blir över, menar Draganja.

- Vissa saker som man har köpt vill man få något tillbaka för, men risken är att det bara blir liggande. Jag tycker man ska överväga att skänka bort saker, då kommer dessutom någon och hämtar det.

När allt är klart bör en genomförd storstädning firas.

- Gå ut och ät med hela familjen eller gör något speciellt, rekommenderar Draganja.

TT

Storstädarens ABC

Paulina Draganja har gjort en förvaringens ABC på hur man uppnår ordning och reda.

Sortera och prioritera.

Du har med all säkerhet 20 klänningar i garderoben och använder bara fem. Sortera bort det du aldrig använder och få mer utrymme.

Gör förvaringslösningar.

Tänk ut ett system och märk upp var du ska förvara dina saker. Häng kavajerna med byxorna eller sortera kläderna efter färger, hitta din variant.

Ha en slängkorg.

Lägg det du inte vill ha i en korg. Bestäm sedan på en gång hur du ska bli av med det – kläder till insamling och trasiga teknikprylar till återvinningen. Om det gäller stora möbler kan de skänkas bort mot avhämtning.

Sätt upp delmål.

Att städa allt på en gång kan kännas som att bestiga berg. Gör en planering som sträcker sig över tid.

Ordning ger ordning.

När det blir tydligt var alla saker ska vara kommer det vara enklare att behålla ordningen i hemmet.

Fira.

Glöm inte att belöna dig själv och resten av familjen efter en väl genomförd utrensning och organisering.

ANNONS