S överväger tredje juridiskt kön

Ett tredje juridiskt kön och en ny lag som gör det möjligt att ändra juridisk könstillhörighet utan att först bedömas av vården. Det är några av nyheterna i Socialdemokraternas hbtq-politiska program.

ANNONS
|

Partiet presenterar såväl nya som gamla idéer i programmet, som bland annat innehåller åtgärder för mer kunskap om hbtq-personer inom skolan, vården, kommuner och landsting. Bland annat ska elevhälsan i skolorna arbeta förebyggande med hbtq-frågor för att minska den psykiska ohälsan.

- Kampen är inte färdig, säger Sören Juvas, ordförande för HBT-socialdemokrater.

Socialdemokraterna vill även underlätta för personer som önskar genomgå en könskorrigering. Målet är att man ska kunna ändra juridiskt kön utan bedömning och behandling av vården. Partiet ska också se över möjligheterna att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige.

ANNONS

- Målet är ett tolerant samhälle och ett öppet samhälle, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Likvärdigt föräldraskap

Andra nyheter i programmet är en föräldraskapspresumption för alla gifta par och registrerade partner, som innebär att om en kvinna föder barn så blir automatiskt hennes partner juridisk förälder till barnet, även om båda är av samma kön.

- Det viktiga är att man får möjligheter till ett likvärdigt föräldraskap, säger Annika Strandhäll.

Partiet vill också se över möjligheten att ändra lagen så att ett barn kan ha flera vårdnadshavare. I dag kan ett barn bara ha två vårdnadshavare, även om barnets biologiska föräldrar lever med en annan partner.

Emot surrogatmödraskap

Socialdemokraterna är fortfarande emot att surrogatmödraskap införs i Sverige, men vill ändå ta fram ett stöd för hur myndigheter ska hantera frågor som rör barn som har kommit till via surrogatmödraskap.

- Vi är i nuläget inte för surrogatmödraskap, eftersom vi vill säkerställa att det inte ska finnas risker att kvinnor utnyttjas. Däremot är det viktigt att säkerhetsställa rättigheterna för de barn som kommer till Sverige på det här sättet, säger Annika Strandhäll.

ANNONS
TT

Fakta: Socialdemokraternas hbtq-politiska program

Åtgärder för mer kunskap om hbtq-personer inom skolan, vården, kommuner och landsting.

Handlingsplaner för kommuner och landsting när det gäller hbtq-frågor.

Elevhälsan ska arbeta förebyggande med hbtq-frågor för att minska den psykiska ohälsan.

En så kallad föräldraskapspresumption som omfattar alla gifta par och registrerade partner.

En översyn av lagstiftningen gällande fler vårdnadshavare än två.

Ett kunskapsstöd som rör barn som har kommit till via surrogatmödraskap, så att myndigheter vet hur de ska hantera dessa ärenden.

Speciella mottagningar för hbtq-personer med beroendeproblematik på flera platser i landet.

Överväga möjligheterna till att ett tredje juridiskt kön införs i Sverige.

Möjlighet att ändra könstillhörighet utan krav på åtgärder från hälso- och sjukvården.

Att Sverige agerar för att hela EU:s arbetsmarknad ska omfattas av skydd mot diskriminering med hänvisning till sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.

Att registrerat partnerskap och samkönade äktenskap erkänns i hela EU och att samkönade pars fria rörlighet därigenom möjliggörs.

Att Sverige inom FN ska verka för en internationell konvention om avskaffandet av all diskriminering på grund av sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.

ANNONS