S vill förhandla om ny talman – Alliansen sval

Socialdemokraterna vill göra upp med de borgerliga om en gemensam talmanskandidat. Men de borgerliga partierna håller fast vid att presentera en gemensam Allianskandidat och fortsätter att försöka komma fram till ett namn.

ANNONS
|

Sverigedemokraterna nominerar SD-ledamoten Björn Söder till att fortsätta på posten som andre vice talman. Vad gäller övriga poster vill SD vänta med besked tills dess att det står klart vilka partier och vilka personer det handlar om, läget är så komplext, enligt SD:s omvalde gruppledare Mattias Karlsson.

Men det regeringsalternativ som vill ha stöd av SD kunde lätt försäkra sig om det genom att ställa ut löften redan nu som går SD till mötes, på partiets viktigaste områden,

- Då har man kraftigt förbättrat sina chanser att få vårt stöd både i talmans- och statsministeromröstningen, säger Mattias Karlsson till TT.

ANNONS

Valet av riksdagens talman är normalt sett en odramatisk händelse. Men måndagens val är en bricka i det maktspel som pågår om regeringsmakten.

Efter ett första möte med Socialdemokraternas nyvalda riksdagsgrupp meddelade statsminister Stefan Löfven och gruppledaren Anders Ygeman att partiet är berett att avstå från en egen talmanskandidat.

- Om vi inte kommer överens över blockgränsen blir det i praktiken SD som avgör, sade Ygeman.

Utsträckt S-hand

Socialdemokraterna har förespråkat principen att det största partiet ska ha talmansposten, medan Alliansen har sagt att man tänker föreslå en kandidat oavsett valresultat.

Eftersom inget block har egen majoritet utan är i stort sett lika stora, får SD stort inflytande över vem som blir talman. S talmanskandidat skulle ha liten chans att vinna.

Löfven och Ygeman vill nu enas om en kandidat med de borgerliga. Enligt Ygeman är man även beredd att diskutera en borgerlig talman, trots att S är störst.

- Naturligtvis är vi beredda att diskutera med borgarna och även diskutera borgerliga namn, sade han.

ANNONS

Men responsen från Alliansen är sval.

"Detta är ju inget nytt besked från Socialdemokraterna. Alliansen har hela tiden varit tydlig med att vi kommer att presentera en gemensam talmanskandidat", skriver Moderaternas gruppledare Tobias Billström i en kommentar, och liknande svar kommer från andra Allianspartier.

Oklart besked

Billström ger dock inget klart besked om han utesluter samtal med S.

Alliansen är inte färdig med diskussionerna om vilken kandidat som ska föreslås, enligt vad Centerledaren Annie Lööf säger till Dagens Nyheter.

Inte heller om eller vilka partier som ska ha de fyra talmansposterna – förutom den ordinarie talmannen även en förste, andre och tredje vice talman.

Både Tobias Billström och Annie Lööf framhåller att deras inbjudan till Socialdemokraterna från förra veckan, om blocköverskridande samtal om sakfrågor, kvarstår.

Enligt Löfven är talmansvalet en första prövning av möjligheterna för blocköverskridande samarbete även i andra frågor under mandatperioden. Han hoppas att en överenskommelse om en talman ska sätta tonen för fortsatta samtal.

Löfven upprepade också att han inte tänker avgå som statsminister innan riksdagen röstar om saken, tidigast i början av nästa vecka. Enligt Löfven pågår kontakter över blockgränsen "på olika nivåer".

I spekulationerna om ny talman nämns flera namn. En av dem är Andreas Norlén (M), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott (KU), som anses ha gjort ett bra jobb med att ena partierna över blockgränsen. Ett annat namn är tidigare jordbruksministern Eskil Erlandsson (C), som har lång riksdagserfarenhet.

ANNONS

TT

Fakta: Det här händer härnäst

24 september: Upprop i riksdagen, därefter talmansval.

25 september: Riksdagens högtidliga öppnande.

25 september: Eventuellt föregås öppnandet av den obligatoriska statsministeromröstningen.

Tidpunkten för omröstningen avgörs av den nyvalde talmannen. Ska ske senast den 8 oktober.

Om en majoritet röstar mot statsministern så faller regeringen. Men den sitter kvar som övergångsregering tills en ny utsetts.

En övergångsregering har i princip samma befogenheter som en vanlig regering men den får inte utlysa nyval.

I praktiken fattar en övergångsregering endast beslut i löpande ärenden.

En talmansrunda med partiledarna inleds.

Talmannen får föra fram totalt fyra förslag på statsminister.

Om inget av förslagen godkänns, ska extra val hållas inom tre månader.

Hittills har riksdagen alltid röstat igenom talmannens första förslag.

Om statsministern avgår före omröstningen i riksdagen, börjar nuvarande talman förberedelser för talmansrundan fram till dess en ny talman valts.

Källa: Riksdagen

ANNONS