Barnvagnen med flickan hittades av en förbipasserande på parkeringen utanför Coop i Bäckebol några kilometer från förskolan
Barnvagnen med flickan hittades av en förbipasserande på parkeringen utanför Coop i Bäckebol några kilometer från förskolan

Gripen för bortrövande av bebis påverkad

En sex månader gammal flicka försvann på tisdagen utanför en förskola på Hisingen i Göteborg. Drygt två timmar senare hittades flickan välbehållen. En kvinna i 40-årsåldern har gripits misstänkt för människorov men har inte kunnat förhöras.

ANNONS
|

- Förhör är inte genomförbart i det här läget. Kvinnan är påverkad och är därför inte tillgänglig för förhör, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson till TT vid klockan kvart över åtta på kvällen.

Det var vid 14-tiden som flickan och hennes barnvagn försvann. Först drygt två timmar senare, efter en massiv sökinsats, hittades barnet utanför en livsmedelsbutik i Bäckebol.

Senare greps en kvinna i 40-årsåldern misstänkt för människorov, uppger Expressen med hänvisning till polisen.

ANNONS

Enligt polisen var det en privatperson som kontaktade en väktare, som i sin tur hittade flickan.

- Det finns inga skador på barnet, och det är läkare som har konstaterat det, säger Gustafsson.

Barnet borta

Flickan försvann sedan mamman lämnat henne i en barnvagn utanför förskolan för att gå in och hämta ett äldre syskon. När mamman återvände var både barnvagnen och barnet borta.

- Kvinnan var inne i fem–tio minuter, när hon kommer ut är vagnen och barnet borta helt enkelt, sade Adlersson till TT.

- Någon har väl aktivt tagit vagnen, vi har ingen annan förklaring just nu i alla fall.

En stor sökinsats drogs i gång och polisen rubricerade händelsen som ett misstänkt människorov. Bland annat kallades helikopter och hundpatruller in.

ANNONS

Oklar motivbild

Vid 16.20 hittades flickan välbehållen.

Ledningen av förundersökningen har lagts över från polis till en åklagare, enligt Stefan Gustafsson.

Han hänvisar till förundersökningssekretess och vill inte svara på om det fanns någon hotbild mot barnfamiljen. Inte heller kommenterar han om mamman och den gripna kände varandra, om den senare har några kopplingar till förskolan, är straffad för tidigare brott, har någon sjukdomsbild eller bor i närheten av förskolan.

TT: Vad gjorde hon där?

- Det är sådana frågor vi ska ställa till henne också, svarar Gustafsson.

TT
ANNONS