MP vill att ensamkommande unga som råkat ut för långa handläggningstider ska få en ny chans att stanna i Sverige. Hittills går förhandlingarna med S trögt. Arkivbild.
MP vill att ensamkommande unga som råkat ut för långa handläggningstider ska få en ny chans att stanna i Sverige. Hittills går förhandlingarna med S trögt. Arkivbild.

Segsliten asyltvist mellan S och MP

Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet om de ensamkommande går trögt. Frågan är viktig för MP, men ute i landet finns inget tryck på att lämna regeringen om partiet skulle misslyckas att få igenom sina krav, visar en rundringning som TT gjort.

ANNONS
|

I flera veckor har Socialdemokraterna och Miljöpartiet förhandlat intensivt om de ensamkommande unga som kom hit före den 24 november 2015. Det datum då statsminister Stefan Löfven (S) och dåvarande språkröret och vice statsministern Åsa Romson (MP) på en pressträff meddelade att regeringen skärper asyllagstiftningen till EU:s miniminivå.

MP:s krav är att de unga som fått vänta så länge på sitt asylbeslut att de hunnit fylla 18 under handläggningstiden ska få en ny prövning där de prövas utifrån att de var minderåriga när de kom. MP vill att de ska "få en riktig chans att stanna". Men hittills har partiet inte fått med sin regeringspartner på den linjen.

ANNONS

Tidspress

Enligt uppgift till TT ska S ha kommit med ett förslag om nya prövningar, men MP avvisar förslaget med motiveringen att det i praktiken endast skulle omfatta ytterst få personer.

Medan tiden går får fler unga avslag på sina asylansökningar och måste lämna landet. Det finns också en tidspress i att det tar tid att få lagändringar på plats.

Flera miljöpartister som TT talat med anser att S förhalar förhandlingarna. Frustrationen är stor och trycket från gräsrötter och rörelser som "Vi står inte ut" är hårt.

MP har fått gå med på smärtsamma uppgörelser i migrationspolitiken och vill ha något tillbaka för att man ställt upp i regeringssamarbetet.

Tålamod tryter

"Vårt tålamod är inte hur stort som helst", är en vanlig kommentar från miljöpartister i riksdag och regeringskansli.

En rundringning som TT gjort till MP:s 21 partidistrikt visar att frågan engagerar stort, men den anses inte så viktig att MP borde lämna regeringen om det inte går att hitta en lösning.

- Absolut inte! säger Kerstin Åkesson, ordförande i Västmanland, som tror att migrationspolitiken trots allt blir bättre om MP finns med i regeringen och kan påverka.

ANNONS

- Vi har gjort ett val att sätta oss i regeringen, säger Robert Damberg, ordförande i Östergötland.

Ställa till svars

Han anser, som flera andra i MP, att strålkastarljuset i stället borde riktas mot socialdemokraterna och låta dem stå till svars inför de S-medlemmar som har liknande krav som MP.

Mer än två tredjedelar av distrikten har svarat, och endast ett tror att det kan bli svårt att sitta kvar i regeringen om MP inte lyckas.

Men flera distriktsordförande vill inte svara på "kabinettsfrågan" – antingen för att frågan inte diskuterats i distriktet eller för att de säger sig lita på att förhandlarna kommer att hitta en lösning.

TT
Fakta: Lång väntan för ensamkommande

Migrationsverket lovade tidigare i år regeringen att under 2017 fatta beslut i alla asylärenden från 2015 och 2016 som rör ensamkommande unga, runt 37500. Men i verkets prognos i oktober framkom att man inte klarar att uppfylla löftet. Omkring 17000 sådana ärenden bedöms avgöras i år, medan cirka 2000 ärenden riskerar att skjutas fram till början av 2018.

Handläggningstiden för asylärenden som rör ensamkommande barn och unga har ökat. 2014 tog det i genomsnitt 143 dagar att avgöra ett ärende – i dag tar det i snitt 535 dagar.

I Norge vann oppositionen nyligen över regeringen om de så kallade "oktoberbarnens" rätt till en ny chans till asyl i Norge. Oppositionen anser att de ensamkommande ungdomarna som kom till Norge från Afghanistan under hösten 2015 riskerar att blir internflyktingar i Afghanistan om de utvisas, och att de därför bör få sin sak omprövad.

Källa: Migrationsverket, regeringens budget

ANNONS