SFI-utbildningen ska utredas

Utbildningen i svenska för invandrare (SFI) skiljer sig åt beroende på vilka resurser och erfarenheter som finns i kommunerna. Därför tillsätter regeringen en utredning för att se över om SFI-systemet bör göras om.

ANNONS
|

Förra året tog SFI emot drygt 163000 elever. Det är nästan fyra gånger så många som kring millennieskiftet. Regeringen ser nu ett behov av att säkerställa kvaliteten i utbildningen.

- Det är stora skillnader mellan kommuner när det gäller tillgången på utbildade SFI-lärare. Vi har stor lärarbrist generellt när det gäller svensk skola, och den är akut när det gäller SFI, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).

ANNONS

Ett annat problem är att det varierar väldigt mellan SFI-deltagarna när det gäller förkunskaper och förmåga att tillgodogöra sig undervisningen.

- Ett problem är att det faktiskt är svårt att lära sig svenska i vuxen ålder, i synnerhet om man har en svag skolutbildning med sig från sitt hemland. Vi vill undersöka om det till exempel behövs fler SFI-timmar i veckan, säger Ekström och lägger till:

- Arbetsmarknaden skriker efter arbetskraft och vi har väldigt mycket att vinna på att fler kan gå ur SFI snabbare.

Utredningen ska i sin helhet presenteras senast den 31 maj nästa år.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel datum för när utredningen ska presenteras.

TT
ANNONS