Sjöstedt angrep Socialdemokraterna

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt angrep bland andra Socialdemokraterna i sitt Almedalstal. Han kritiserade statsminister Stefan Löfven för att vända sig högerut.

ANNONS
|

- Vi har framför oss ett av de viktigaste valen i modern tid. Ett val som måste leda till en starkare vänster i svensk politik, sade Sjöstedt.

- För det är inte genom att anpassa oss efter rasister som vi bygger ett starkare Sverige.

ANNONS

Sjöstedt talade inför 1100 åhörare i ett regntungt Visby. De fick höra V-ledaren varna för "högerns" och Sverigedemokraternas "alarmism". Sjöstedt syftade på att mycket av den politiska debatten handlar om brottsligheten och en stramare migrationspolitik.

Angrep S

Han uppgav att Sverige förr var ett land där man diskuterade hur man skulle göra livet bättre för vanligt folk.

- Nu handlar debatten om hur man ska göra det sämre för människor med annan hudfärg, sade Sjöstedt.

Enligt honom är det riktiga problemet den "utförsbacke som svensk välfärd befinner sig i".

- Den började när Socialdemokraterna och högern tillsammans gjorde en marknad av välfärden och skapade ett skattesystem som är riggat för de rika.

V går till val till exempel på skattehöjningar på sammanlagt 54 miljarder kronor, som enligt partiet, riktas mot de rikaste.

"Vill vara mittenparti"

Det handlar bland annat om en ny fastighetsskatt, en ny förmögenhetsskatt, nedtrappade ränteavdrag, en ny arvsskatt och högre kapitalinkomstskatt. Pengar ska bland annat användas till välfärden och sänkt skatt för de med sjukpenning, a-kassa och de med låga löner.

ANNONS

Sjöstedt har flera gånger tidigare angripit S för att försvara ett skattesystem som bara gynnar de rika. I talet hävdade han att det är många som vill att höger – vänsterkonflikten i politiken glöms bort.

- Det som är nytt i dag är att vi har en socialdemokrati som gör likadant: som säger att Sverige skulle må bra av budgetöverenskommelser med högerpartier, att man vill vara ett mittenparti, sade Sjöstedt.

- Om Vänsterpartiet ska vara det enda partiet för de miljoner svenskar som också kallar sig själva för vänster, så är det en stor förändring av svensk politik, men vi tar gärna på oss den uppgiften.

Är optimistisk

Enligt Sjöstedt är V på väg mot ett av sina bästa valresultat i modern tid. Partiet har medvind och ligger i vissa mätningar över 9 procent, jämfört med 5,7 procent i valet 2014.

ANNONS

I Visby lanserade han också ett nytt V-förslag om 300 idrottsskolor för unga mellan sex och tolv år. De ska vara gratis och skötas av idrottsföreningarna, som också ska låna ut nödvändig utrustning.

V vill med förslaget ge barn vars föräldrar inte har råd med föreningsavgifter och utrustning möjlighet att prova på att idrotta. Under en termin ska barnen ett par gånger i veckan få pröva på minst tre olika idrotter. Tanken är att de därefter ska vilja vara aktiva i en idrottsförening.

- Det här påverkar hela livet, säger Sjöstedt.

- Motionerar man som ung motionerar man ofta som äldre. Och vi vet att man bygger sociala kontakter när man träffar barn från andra stadsdelar.

TT

Fakta: Sjöstedt-citat från talet

"Vi försvarar rätten till personlig assistans mot regeringens neddragningar"

(Ännu ett Sjöstedtangrepp på S)

"Vad fan får vi för pengarna?"

(Om att skattesystemet ska vara till för välfärden och vanligt folk)

"Ett skattesystem som gynnar de superrika, det är högerpolitik"

(Ännu ett angrepp på Socialdemokraternas skattepolitik)

"Högerextremisterna här hemma och internationellt gör sitt bästa för att ge bilden av ett land i upplösning"

(Sjöstedt upptäckte att Sverigebilden förändrats när han tågluffade förra sommaren)

"Det är den globala överklassen som ska ändra sin livsstil mest"

(Om vem som ska gå före med en mer klimatvänlig livsstil)

Källa: Jonas Sjöstedts Almedalstal

ANNONS