Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180307-taiwannamn-631694_se.ttela_1.jpg
Taiwans flagga, upplyft under en militärövning. Arkivbild.

Skatteverket retar gallfeber på Taiwan

Skatteverket har fattat ett byråkratiskt beslut. Namnet ”Republiken Kina (Taiwan)” har i folkbokföringen ändrats till ”Taiwan, provins i Kina”, något som väckt ont blod i öriket utanför fastlands-Kina.

Enligt nättidningen Hong Kong Free Press uppger en talesperson för Taiwans utrikesdepartement att landets representationskontor i Stockholm nu kommer att uttrycka sin ”allvarliga oro” till den svenska regeringen, skriver Aftonbladet.

Och även svensk-taiwaneser reagerar starkt.

- Det är ologiskt och galet. Vi tillhör inte Kina. Det känns inte bra. Vi vill kalla oss taiwaneser. Taiwan och Kina är två helt olika länder. Sverige har gett efter för diktaturen Kina, säger Nancy Fang-Yi Tsai, som är född och uppvuxen i Taiwan, till AB.

På Skatteverket försvarar man sig med att det är en administrativ åtgärd och att man anpassat sig efter internationell standard.

Sverige har heller aldrig erkänt Taiwan som suverän stat och har enbart diplomatiska relationer med fastlands-Kina.

Taiwans status är kontroversiell sedan den nya staten Folkrepubliken Kina utropades i Peking 1949. Fram till 1971 företrädde Republiken Kina (Taiwan) även fastlands-Kina i FN:s generalförsamling och säkerhetsråd. Då övertog Folkrepubliken den officiella representationen i FN och platsen i säkerhetsrådet. Taiwan är bara erkänt av 25 andra nationer.

MEST LÄST