Skolans dolda avgifter – så drabbas barnen

Utflyktsmat, frukt som ska tas med och busspengar. Skolan är fylld av dolda avgifter, vilket drabbar familjer i ekonomisk utsatthet. Men få kommuner har riktlinjer för utgifterna, enligt en undersökning från Majblomman.

ANNONS
|

Skolan ska vara avgiftsfri enligt skollagen. Undantaget är så kallade obetydliga kostnader vid enstaka tillfällen. Men lagen definierar inte vad detta innebär, vilket ger utrymme för godtyckliga tolkningar ute på skolorna.

Enligt Majblommans undersökning saknar 48 procent av kommunerna en policy för medhavd matsäck, och 62 procent saknar riktlinjer för medhavd frukt.

- Det problematiska blir när det inte finns något som reglerar i vilken utsträckning avgifter får tas ut. Vad är "enstaka" tillfällen, vad är "obetydliga" summor? säger Tove Lindahl Greve, generalsekreterare för Majblomman

ANNONS

"Slut på kontot"

I praktiken innebär det att vissa skolor tillåter avgifter på 400 kronor per termin medan andra har som mål att avgifter aldrig ska förekomma.

Enligt Majblommans egna enkäter bland föräldrar går smärtgränsen vid 20 kronor vid ett enstaka tillfälle.

- I familjer som inte har råd med det mest nödvändiga är det klart att även en väldigt ringa avgift blir kännbar. Det här är familjer där pengarna är slut på kontot i slutet av månaden – varje månad, säger Tove Lindahl Greve.

Vanligt är också att elever förväntas äga utrustning till aktiviteter eller digitala hjälpmedel som datorer och surfplattor. Tre av tio skolor erbjuder inte dator eller surfplatta som barnet kan ta med hem, enligt Majblomman.

Undviker aktiviteter

Cirka 145000 barn i Sverige lever i familjer som enligt Statistiska centralbyrån har låg inkomststandard.

- Vi vet att dessa barn tar väldigt mycket eget ansvar för situationen. De hittar olika strategier, en av dem är undvikande – man säger till skolan att man är sjuk på friluftsdagen som kostar pengar, och hemma säger man inte att det är friluftsdag eftersom man inte vill ta upp summor, säger Tove Lindahl Greve.

ANNONS

Skolinspektionen har fått in över 450 anmälningar om avgifter i skolan sedan 2006. I år har inspektionen tagit beslut om elva enskilda fall. I ett fall fick anmälaren rätt, i övriga tio fick de avslag eller skickades tillbaka till kommunen, enligt Sveriges Radio Ekot.

Majblomman vill att undantaget i skollagen om "obetydliga kostnader" tas bort.

- Det är en långsiktig förändring som inte sker över en natt. Under tiden måste kommunerna ta ett större ansvar för att reglera och följa upp det här, säger Tove Lindahl Greve.

TT

Fakta: Dolda kostnader

Det är vanligt med dolda kostnader som pengar till utflyktsmat, frukt och utrustning.

Det förekommer godtyckliga tolkningar av vad en begränsad summa och enstaka tillfällen är.

48 procent av kommunerna har inte någon policy för medhavd matsäck.

62 procent saknar riktlinjer för medhavd frukt.

Tre av tio skolor erbjuder inte dator eller surfplatta som barnet kan ta med hem.

Enkäten har skickats till landets 290 kommuner samt till de 28 stadsdelar som finns i Stockholm, Göteborg och Södertälje. 257 besvarade enkäten. Alla har inte svarat på samtliga frågor.

När Majblomman talar om fattigdom utgår man från Statistiska centralbyråns mått låg inkomststandard. Familjer med låg inkomststandard har en disponibel inkomst som inte räcker till det mest nödvändiga.

Källa: Majblommans riksförbund

ANNONS