SMHI tror på regn till helgen

Ett välbehövligt väderomslag kan komma redan till helgen. Enligt SMHI:s prognoser ser det ut som att branddrabbade områden kan få lite hjälp i form av regn. Eldningsförbud gäller fortfarande i hela landet.

ANNONS
|

På torsdagsmorgonen summerade SOS Alarm ihop till 21 bränder i terräng i landet.

- På lördagen kommer det ostadigare väder i form av regnskurar i södra och mellersta Sverige. Under söndagen visar prognoserna att det ska komma mer regn och skurar. Lokalt kan det bli bra regnmängder mitt på dagen i Svealand och södra Norrland med 10–15 millimeter på sex timmar. Det är en hel del. Men jag vet att det krävs jättemycket på en gång så regnet räcker inte för att släcka bränder, men det är en bidragande faktor att det inte sprider sig, säger Ibrahim Al-Mausawe, meteorolog vid SMHI till TT.

ANNONS

Framåt måndagen kan regnet även nå de värst drabbade områdena i Dalarna samt södra och mellersta Norrland.

Brandplan sätts in

Under dagen ska två av brandbombningsplanen användas vid branden i Älvdalen och två vid branden i Hälsingland. Det handlar om de nya portugisiska planen som anlände igår till Sverige och de två italienska planen. I går kväll flög de franska planen tillbaka till basen i Frankrike för byte av besättning. Ett stort antal svenska och utländska helikoptrar deltar i släckningsarbetet.

- Läget är väl stabilt nu på så sätt att begränsningslinjerna hålls. I Jämtland ser det mycket bättre ut nu medan det är mer kritiskt i Älvdalen och i Ljusdal, säger Patrik Jansson, presstalesperson för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB.

I Älvdalen väntas vinden tillta men också vända mot sydväst, vilket trots att det är i riktning mot Dalälven och bebyggda områden, är till fördel för att begränsa branden, enligt Anders Rosén, presstalesperson för räddningstjänsten i Mora.

- Det blir lättare att begränsa branden åt det hållet. Här finns myrar, vägar och annat som kan bli begränsningslinjer. Åt andra hållet finns ingenting, bara skog och det är ganska bergigt och kuperat och där är det svårt att bekämpa elden från marken, säger han.

ANNONS

Under natten har bandvagnar kört utmed myrarna i sydväst för att trycka upp vatten och skapa en naturlig begränsningslinje för branden.

- Vi tror att vi kommer att kunna hålla begränsningslinjerna, säger han.

Varning för höga temperaturer

SMHI:s varningar om extremt höga temperaturer och höga temperaturer har dock inte ändrats.

Hjälpen från andra länder är fortfarande stor. Nu skickar även Grönland brandmän till Sverige skriver Expressen som hänvisar till den grönländska tidningen Sermitsiaq. Sex grönländska brandmän har rest till Sverige för att i ett par veckors tid arbeta med att bekämpa elden.

Det råder fortfarande extrem brandrisk och MSB uppmanar till grillningsförbud i hela landet.

"Med anledning av den extrema brandrisk som råder i stora delar av landet uppmanar MSB berörda kommuner och länsstyrelser att skärpa redan gällande eldningsförbud till att inkludera alla platser, inklusive egen tomt", skriver MSB på sin hemsida.

Eldningsförbud gäller i hela landet. Det betyder att det är förbjudet att elda och grilla utomhus, på vissa håll även på din egen tomt. Alla uppmanas läsa på räddningstjänstens eller kommunens hemsida vad som gäller.

ANNONS

Falska poliser

Ljusdals kommun skriver på sin webb att polisen i region Mitt varnar för falska poliser i närheten av bränderna.

"Det förekommer uppgifter att det rör sig personer i området i närheten av bränderna och utger sig för att vara poliser utan att vara det. Det är inte bekräftat att detta har skett, men polisen vill uppmana allmänheten att begära att få se legitimation när de talar med personer som uppger att de är myndighetsrepresentanter", skriver de.

TT
ANNONS