SMHI utökar varningar för extremhetta

Sommarvädret som medfört torka i hela landet fortsätter. SMHI har utökat sin klass 2-varning för extremt höga temperaturer till flera håll i landet.

ANNONS
|

Bränder rasar och värme och torka har kopplat ett grepp om hela Sverige. Och trots att det enligt prognosen väntas lokala regn- och åskskurar på flera håll på torsdagen, väntas ingen lindring vad gäller de extremt höga temperaturerna.

Under onsdagen förlängde och utökade SMHI sin klass 2-varning. Varning för extremt höga temperaturer gäller nu i Västernorrland, Gävleborgs läns kustland, Östergötland, Gotland och sedan tidigare i Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppsala och Stockholm.

I Gävleborgs läns inland, Västerbotten, Norrbotten, Dalarna och Kalmar utom Öland gäller klass 1-varning.

- Vi tänker att följden med temperaturer på 30 grader på många håll blir längre. Vi har förlängt varningarna och i norra Norrland blir det temperaturer på minst 30 grader på flera håll, säger jourhavande meteorolog Sofia Söderberg.

ANNONS

- De varningar som sträcker sig längst gäller fram till och med fredag, så får vi se sedan, tillägger hon.

Torsdagens små regnprognoser, med åskinslag, gäller även i Mellansverige som drabbats mycket allvarligt av skogsbränder.

- Det kan blomma upp skurar med åskinslag i området. Vi vet att det är ökad antändningsrisk när det blixtrar och är torrt, säger Lovisa Andersson på SMHI.

TT

Fakta: SMHI:s vädervarningar

Klass 1-varning: Maximal dygnstemperatur på 30—32 grader under tre till fyra dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.

Klass 2-varning: Extremt höga temperaturer. Maxtemperaturer på över 30 grader fem dagar i följd, alternativt maximal dygnstemperatur på 33 grader eller mer, tre dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för höga temperaturer.

Källa: SMHI

ANNONS