Snart tuffare krav på friskoleägare

Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och med nästa år. Skolinspektionen förbereder som bäst den nya lämplighetsprövningen.

ANNONS
|

Om drygt tre månader träder en ny lag i kraft som innebär nya och skärpta krav på dem som vill starta och driva friskolan. Lite tillspetsat kan man säga att hittills har vem som helst kunnat starta sådan verksamhet.

- Ska man hårdra det har det varit så. Det har inte funnits lagstiftning om det. Det är en ganska omfattande ansökan att lämna in för godkännande, men personerna bakom har inte prövats, säger enhetschef Gunnar Persson vid Skolinspektionen.

ANNONS

Förebyggande

Kraven gäller såväl lämplighet som ekonomisk stabilitet. Det har förekommit att friskolebolag gått i konkurs och lagskärpningen om ekonomisk uthållighet får ses om ett försök att minimera den risken.

- Hittills har det varit så att om man ansöker om att starta en fristående skola måste man visa att man kan driva den varaktigt, stabilt och med god kvalitet. Men i dagsläget finns inga sådana bestämmelser när skolan väl startat. Nu blir kravet fortlöpande och syftet är ju att vi som tillsynsmyndighet kan gå in direkt, innan ekonomiska problem fått genomslag i verksamhet, säger Gunnar Persson.

Vandelsprövning

Kravet på lämplighet innebär att vd, styrelsemedlemmar och ägare var och en ska visa att de inte gjort sig skyldiga till grövre brott eller har ekonomiskt misskött andra bolag eller föreningar. De kommer därmed att kontrolleras hos polisen, Kronofogden och andra myndigheter. De som ska leda friskoleverksamheten måste också kunna visa att de har tillräcklig kompetens om skoljuridik och ekonomi i gruppen.

- Kraven gäller fortlöpande, så gör man förändringar i ägare- eller ledningskretsen ska det anmälas till oss. Huvudmän som varit i gång ett tag omfattas också av bestämmelserna, säger Gunnar Persson.

ANNONS

Granskningen av ekonomin görs inom Skolinspektionens regelbundna tillsyn, vilket innebär att inte alla skolhuvudmän granskas årligen.

- Men vi kan också agera på förekommen anledning, om vi får risksignaler, säger Gunnar Persson.

TT

Fakta: Var tredje gymnasieskola fristående

Riksdagen tog i juni beslutet att införa ägar- och ledningsprövning av privata aktörer inom skola och välfärd.

De nya bestämmelserna börjar gälla 1 januari 2019.

Prövningen av ägare och ledning av fristående skolor görs av Skolinspektionen.

Av landets 4832 grundskolor är 820 fristående.

Av landets 1313 gymnasieskolor är 433 fristående.

Konkurser i friskolesektorn förekommer. Den hittills största var JB Educations. Drygt 11000 elever och över 1600 anställda i totalt 36 skolor tvingades byta skola/arbetsgivare efter det att bolaget försatts i konkurs i juni 2013.

ANNONS