Solande kvinna polisanmäler drönare

En kvinna i Lund har polisanmält en granne som flög med drönare över henne när hon solade på sin balkong iklädd underkläder.

ANNONS
|

Den 22-åriga kvinnan misstänkte att hon blev fotograferad när hon såg drönaren utanför balkongen, skriver Sydsvenskan. Hon konfronterade då grannen som nekade till att ha filmat. Då polisanmälde kvinnan det som kränkande fotografering.

Men enligt polisen kommer ärendet med största sannolikhet att läggas ned då det inte räknas som kränkande fotografering.

- Man får filma och fotografera generellt. Det ingår i vår starka tradition av informationsfrihet, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.

ANNONS

Kan vara ofredande

Men det finns inskränkningar i den här rätten, bland annat om man är alltför närgången.

- Det vill säga om jag till exempel kör upp min mobilkamera i ansiktet på dig, då kan det vara ofredande. Om man är för nära den fysiska kroppen, säger Schultz.

I fjol fann även Högsta domstolen att det kan vara sexuellt ofredande att fotografera eller filma någon under kjolen i en rulltrappa. Men även då krävs det att man är nära inpå den fysiska kroppen.

Regeln om kränkande fotografering tar sikte på vissa särskilt integritetskränkande situationer där det är förbjudet att fotografera och filma någon. Det gäller platser som toaletten, sovrummet och omklädningsrum.

Okej fota på stranden

- Att filma in på någons tomt med teleobjektiv, som kan vara nog så integritetskränkande, det är generellt sett tillåtet, säger Mårten Schultz.

TT: Får man ta bilder på folk som solar på stranden?

ANNONS

- Ja. De gränser som finns handlar om speciella platser, eller när själva handlingen är någon form av ofredande, säger han.

- Juridiskt finns det inte mycket att göra i sådana situationer. Men det finns rättsliga verktyg om bilden sedan används eller sprids. Då kan det vara integritetsintrång om man till exempel sprider en bild på någon som är naken.

TT
ANNONS