Stängd rättegång om mordet på hemlös man

Pojkarna som misstänks för att ha mördat en hemlös man i Huskvarna agerade, enligt vad åklagaren uppgav när rättegången inleddes, i samförstånd. Eftersom de misstänkta är så unga sker förhandlingarna bakom stängda dörrar.

ANNONS
|

Rättegången i Jönköpings tingsrätt ska försöka klarlägga vad som hände kvällen den 7 augusti, då en hemlös man dog i Smedbyparken i Huskvarna. I fokus står två tonåringar, en 16-åring och en 14-åring.

Åklagaren Linda Schön inledde med att läsa upp åtalet. Hon anser att 16-åringen och 14-åringen tillsammans och i samförstånd dödat den hemlöse mannen med sparkar och tillhyggen. 16-åringen åtalas för mord alternativt synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Nekar till mord

Mot 14-åringen, som på grund av sin ålder inte kan dömas till något straff, sker en så kallad bevistalan. Både 16-åringen och 14-åringen nekar till att ha mördat den hemlöse mannen.

ANNONS

Efter inledningen beslutade rätten, på försvararnas begäran, att fortsättningen av förhandlingarna ska ske bakom stängda dörrar. Allmänhet och medier fick därmed lämna rättssalen.

- Både jag och den andra medtilltalades advokat har begärt det med tanke på att de är så unga och att det rör sig om ett så allvarligt brott. Då är det ett standardförfarande, säger 14-åringens advokat Martin Cullberg till TT.

"Stor press"

I bevistalan har 14-åringen möjlighet att ge sin bild av det som hänt. Hela processen, även mot 16-åringen, bedrivas på ett lite annat sätt än om det var en vuxen misstänkt. Man tar hänsyn till att det är barn inblandade. Och när man har barnmål är det också domare som är särskilt utbildade för den typen av ärenden,

Förhandlingarna i rätten, uppmärksamheten och det som skett gör att pojkarna är under stor press.

- Min klient mår inte alls bra. Han mår dåligt över det som hänt. Han känner ånger. Han är pressad av det stora mediapådraget. Men samtidigt tycker han det är skönt att få den här saken prövad så han kan få gå vidare, säger Martin Cullberg.

ANNONS

14-åringen har i förhören medgett att han slagit mannen, men förnekar att det han gjort skulle ha kunnat orsaka mannens död.

- Det är en situation som inte har varit tänkt som särskilt allvarlig som sedan har eskalerat och blivit något helt annat än vad som var tänkt från början. Men klart är att man har trakasserat den här personen tidigare, säger Martin Cullberg.

16-åringen advokat Anders Tolke vill inte låta sig intervjuas av media. Men skriver i ett SMS till TT:

- Min huvudman förnekar såväl mord som synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. I övrigt har jag inga kommenterar.

Väckte förstämning

Den första rättegångsdagen har följt den uppgjorda planen. Rätten har gått igenom yrkandena och sedan har åklagaren börjat med sin sakframställan, det vill säga beskrivningen av händelserna. Rättegången väntas pågå ytterligare fem förhandlingsdagar.

ANNONS

Det var på morgonen den 8 augusti som den hemlöse mannen hittades död i Smedbyparken. Polisen kallade händelsen för vållande till annans död. Men en vecka senare, efter obduktionen, ändrades rubriceringen till mord. Misstankarna kom tidigt att riktas mot de två pojkarna.

Mordet på mannen väckte förstämning i hela Huskvarna. Många hade sett och kände igen honom då han ofta satt utanför gallerian i centrum.

TT

Fakta: Detta har hänt

8 augusti: En hemlös man från Rumänien hittas tidigt på morgonen död i en park i Huskvarna.

15 augusti: Efter obduktionen drar polisen slutsatsen att det handlar om ett mord.

20–21 augusti: Två pojkar, båda under 15 år, förhörs av polis misstänkta för ofredande eller misshandel.

22 augusti: En 16-årig pojke ringer själv till polisen och berättar att han varit på platsen.

25–26 augusti: 16-åringen anhålls i sin frånvaro av åklagaren misstänkt för mord.

27 augusti: 16-åringen grips av polisen, tilldelas en advokat och anhålls senare under dagen. Samma dag förordnar tingsrätten ett juridiskt biträde till en annan pojke, 14 år gammal. Enligt uppgifter är också han misstänkt för mordet. Han kommer att omhändertas enligt lagen om vård av unga (LVU).

30 augusti: 16-åringen häktas av Jönköpings tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för mord.

13 september: Tingsrätten beslutar att släppa 16-åringen.

14 september: Åklagaren överklagar beslutet och hovrätten beslutar att häkta 16-åringen på nytt.

26 september: Åklagaren beslutar att häva häktningen av 16-åringen. Han omhändertas enligt LVU.

10 oktober: 14-åringen erkänner att han varit med och misshandlat mannen.

19 november: Åklagaren meddelar vid en presskonferens att 16-åringen åtalas och att bevistalan väcks mot 14-åringen.

26 november: Mannen begravs utanför staden Bacau i sitt hemland Rumänien.

28 november: Rättegången och bevistalan inleds vid Jönköpings tingsrätt.

ANNONS