Statsvetare: C och L överst på önskelistan

Socialdemokraternas Stefan Löfven har två veckor på sig att lirka upp det låsta politiska läget. Statsvetaren Jenny Madestam tror att det kan finnas ett färdigt förslag att presentera för C och L.

ANNONS
|

Talmannen Andreas Norlén (M) har gett Stefan Löfven i uppdrag att sondera stöd för en ny regering. Överst på Löfvens önskelista står att få till ett blocköverskridande samarbete med Centerpartiet och Liberalerna, säger Jenny Madestam.

- Nu är vi inne i fas två och då blir det andra typer av samtal än när alternativet var att Stefan Löfven skulle stödja en Alliansregering. Han kommer gå till Annie Lööf och vad jag förstår har Löfven sagt att han kan tänka sig ganska stora kompromisser. Han har suttit på sin kammare under de gångna två veckorna och funderat på vad han kan erbjuda.

ANNONS

Jenny Madestam bedömer att S mycket väl kan ha ett färdigt regeringsalternativ att presentera för C och L. Men det blir inte lätt.

- Annie Lööf är mest svårflörtad utifrån ett Stefan Löfven perspektiv. De står ganska långt i från varandra politiskt, bland annat när det gäller arbetsmarknadslagstiftningen.

Stora skillnader

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, förklarar att C och L kommit med en "liten öppning" genom att återigen betona att det är ett blocköverskridande samarbete som måste till. Han påpekar samtidigt att det finns en rad frågetecken att nysta upp för att en sådan regering ska kunna bli möjlig.

- Även om de tidigare hårda låsningarna verkar ha mjukats upp lite så finns det många sakpolitiska skillnader mellan de tre partierna. I den ekonomiska politiken företräder C och L Alliansens linjer med lägre skatter, vinster i välfärden och en förändrad arbetsrätt, säger Möller.

ANNONS

- För Löfvens del krävs det i så fall att han går med på en rad sakpolitiska eftergifter, och frågan är om Vänsterpartiet stödjer en sådan lösning. Dessutom finns det en ganska stark vänsterfalang inom Socialdemokraterna, säger Tommy Möller.

Arbetsmarknad och klimat

Enligt Jenny Madestam är nyckelfrågorna för att komma överens arbetsmarknad, migration samt miljö och klimat.

- Flygskatten är ett exempel. Vad det står mellan är hur man skapar incitament för människor att göra det man vill, oavsett om det handlar om att jobba eller att bli mer klimatorienterade. Där står man ganska långt ifrån varandra, säger hon.

- Jag tror att det är mindre bökigt för S att kompromissa när det gäller miljö och klimat än arbetsmarknadslagstiftningen.

ANNONS

Om ingen lyckas vaska fram en regering som riksdagen tolererar återstår extraval. Tommy Möller tror dock inte att det kommer gå så långt.

- För varje talmansrunda som går utan att man hittar ett fungerande regeringsförslag ökar pressen att finna en lösning. Det finns mycket som talar för att incitamenten att komma upp ur de här låsta positionerna kan öka ganska snabbt om det fortsätter så här ett tag till, vilket det lär göra.

TT
ANNONS