Stenhårt i svensklaget inför kock-VM

Extremt lite sömn och en lika extrem finslipning av detaljerna, ner till minsta saltkorn. Nu är det svensk nedräkning inför Bocuse d'Or, kock-VM, som genomförs i Lyon den 24–25 januari.

ANNONS
|

- Det är jätteskoj, faktiskt. Sedan är det tufft och jätteslitsamt. Det är både och, konstaterar Sveriges kandidat Alexander Sjögren där han går runt bland kastrullerna och låter sig intervjuas samtidigt som han slänger iväg en order om att sänka temperaturen till en rätt som får för hög värme.

Att ta paus för en intervju är inte aktuellt. I stort sett alla dygnets timmar ägnas åt matlagning.

- Nu kanske det är två, tre timmar om dygnet som det är ledigt och som vi är hem och sover, säger han.

ANNONS

Resten av tiden tillbringas i köket. För att orka gäller det att ha byggt upp en grundkondition – Alexander Sjögren har gjort det genom löpträning – så att det finns krafter att ta av de sista intensiva veckorna.

Förberedelserna inför kock-VM har pågått i ett halvår. Alexander Sjögren säger till TT att hans team "lagat säkert 200 komponenter för att i slutänden plocka ut godbitarna" och sätta ihop dem på ett sätt som blir bra.

Att få tävla i VM är något han drömt om i många år.

- Och så är man äntligen där. Den stora utmaningen är att verkligen få ihop allting på slutet, att knyta ihop säcken.

Fakta: Nytt med veganskt

Nytt i årets kock-VM är att en av uppgifterna är att laga en helt vegansk rätt. Den svenske coachen Jonas Lundgren beskriver det som en utmaning eftersom vi är vana vid att använda oss av animaliska fetter som smakhöjare.

Exakt hur den svenska veganrätten kommer att se ut avslöjar han inte, men säger att det är en "skogs- och svamppresentation", givetvis med den svenska skogen som utgångspunkt.

Kocken Alexander Sjögren beskriver rätten som "en lite modernare restaurangrätt".

ANNONS