Stor ökning av anmälda våldtäkter i fjol

Antalet anmälda våldtäkter ökade med tio procent i fjol jämfört med året före, enligt Brås preliminära statistik. Totalt anmäldes 7 230 våldtäkter under 2017.

ANNONS
|

Av de anmälda våldtäktsbrotten utgjorde 42 procent, eller 3020 brott, våldtäkter mot barn i åldern 0-17 år.

Statistiken säger dock inte om det ökade antalet anmälningar motsvaras av en ökning i faktiska våldtäkter.

- Det kan man inte utgå ifrån. Vi vet inte hur anmälningsbenägenheten har förändrats, säger Stina Söderman på Brå.

Brå påpekar också att enstaka anmälningar som omfattar ett stort antal brott kan ge upphov till årliga variationer i statistiken.

ANNONS

Fler utsatta

Det finns dock andra undersökningar som tyder på att sexualbrotten ökar. I en Brå-undersökning som publicerades i höstas uppgav 2,4 procent av de tillfrågade att de hade utsatts för sexbrott, vilket kan jämföras med 1,7 procent året före.

I gruppen kvinnor 16—24 år hade 14 procent utsatts för sexualbrott, vilket var en ökning från 9 procent. I samma undersökning uppgav bara elva procent av de utsatta att de hade polisanmält sexbrotten.

Centerledaren Annie Lööf uppger att hon är stolt över de kvinnor som har kraft att våga anmäla.

Vill höja straffen

"Nu behöver vi med kraft möta detta med förslag som kan leda till konkret förändring", skriver Lööf i en kommentar.

Centern vill höja straffen för samtliga våldtäktsbrott och stärka hela rättskedjan med mer pengar till utredningsverksamhet, fler åklagare och mer resurser för att säkerställa teknisk bevisning.

Regeringen aviserade strax före jul en skärpning av sexualbrottslagen med bland annat höjt minimistraff för grov våldtäkt och med ett nytt brott: oaktsam vådtäkt.

Våldtäktsanmälningarna har de under den senaste tioårsperioden ökat med 34 procent. De ökade kontinuerligt mellan 2005 och 2011, vilket enligt Brå delvis kan förklaras med ändringar i sexualbrottslagstiftningen. Vissa gärningar som tidigare benämndes som sexuellt utnyttjande rubricerades om till våldtäkt.

Polisen har kritiserats

Mellan 2011 och 2015 har anmälningarna både gått upp och ned. Den 1 juli 2013 skärptes sexbrottslagstiftningen återigen och våldtäkt utvidgades till de fall där offren reagerat med passivitet. Sedan 2015 har våldtäktsanmälningarna ökat.

ANNONS

Polisen har det gångna året fått kritik för att lägga våldtäktsutredningar på hög på grund av alla andra grova våldsbrott som skett.

Särskilt hård kritik har polisen fått för sin utredning av en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja. Domstolen ansåg att utredningen var undermålig och friade de åtalade.

I Malmö inträffade i höstas fyra misstänkta gruppvåldtäkter utomhus och i början av januari fanns ännu inga namngiva misstänkta.

TT

Fakta: Brå:s anmälningsstatistik

Totalt sett låg antalet anmälningar av alla brottstyper på ungefär samma nivå 2017 som 2016, drygt 1,5 miljoner – vilket är en ökning med 4010.

Det som kallas brott mot person ökade mest medan stölder, tillgrepp och skadegörelse minskade mest.

Anmälningarna av sexuellt tvång och utnyttjande ökade med 7 procent jämfört med 2016, till 1330.

Anmälningar av sexuellt ofredade steg med 3 procent till 10800.

Brottsförebyggande rådets (Brå) preliminära statistik över anmälda brott 2017 omfattar alla händelser som anmälts och registrerats som brott hos polisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och andra brottsutredande myndigheter under året.

I statistiken ingår även anmälda händelser som efter utredning visade sig inte vara brott.

Källa: Brå

ANNONS