Stora brister i hanteringen av kycklingsmitta

Hanteringen av det stora utbrottet av campylobacter i färsk kyckling i Sverige under 2016-2017 var mycket bristfällig, enligt finska experter som undersökt saken. Smittade kycklingar fanns kvar i butikerna, och de olika myndigheterna tog inte tag i problemet.

ANNONS
|

Utbrottet började på hösten 2016 och fortsatte i nio månader fram till förra sommaren. Cirka 4000 fler personer än normalt insjuknade.

Händelsen betecknas som ovanlig. Små utbrott av campylobacter förekommer från och till men detta var första gången som ett så stort utbrott noterats i Sverige.

I Europa har inget annat land, förutom Island vid ett tillfälle, råkat ut för något liknande.

De svenska myndigheterna kontaktade därför finska experter i höstas för att granska vad som hände. Deras rapport, som nu är färdig, pekar på många brister i den svenska hanteringen.

Ineffektiv respons

Bland annat påpekar man att antalet fall av campylobacter hade ökat stadigt under flera år före det stora utbrottet. Detta borde ha varit en varningssignal. Det har också konstaterats att andelen smittade kycklingar har ökat med tiden. Ett slakthus hade dessutom en trasig rengöringsanordning.

ANNONS

När utbrottet väl var ett faktum var responsen ineffektiv – en effekt av oklara roller mellan de berörda myndigheterna. Smittade färska kycklingar var kvar i butikerna, och ingen myndighet tog på sig ansvaret för kontrollen.

Åtgärder vidtagna

Rapporten ska nu granskas av myndigheterna, bland andra Folkhälsomyndigheten.

- Vi ska analysera detta nu. Vi har ännu inte hunnit titta på rapporten på detaljnivå. Nu gäller det att förutsättningslöst studera den, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Han påpekar att många överraskades av att utbrottet blev så omfattande. Vissa åtgärder för att förhindra en upprepning har dock redan gjorts.

- Vi har själva delvis dragit samma slutsatser som i den finska rapporten, säger han.

TT

Fakta: Campylobacter

Campylobacter är tarmbakterier. De förekommer hos många djur, framför allt fågel.

Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.

Inkubationstiden är vanligen ett till tre dygn, men kan vara upp till tio dygn.

De flesta insjuknar akut med diarréer, som emellanåt är blodblandade, samt med magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär. I sällsynta fall kan den även resultera i livshotande blodförgiftning.

För att undvika att smittas av kyckling ska man se till att alltid genomsteka den. Man bör också tvätta händerna, diska knivar och skärbrädor noggrant när man skurit kött. Fryst kött innehåller mindre bakterier.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket.

ANNONS