"Oavsett var du bor i landet ska du kunna känna trygghet", säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
"Oavsett var du bor i landet ska du kunna känna trygghet", säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.

Stora skillnader i utsatthet för brott

Småländska Ljungby, Södra Lappland, Torsby i norra Värmland. Här är invånarna bland de minst brottsdrabbade i landet. Skillnaderna i brottslighet är mycket stora mellan Sveriges lokalpolisområden.

ANNONS
|

- Oavsett var du bor i landet ska du kunna känna trygghet, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Men hur trygg man har anledning att känna sig varierar mycket i Sverige. Enligt en detaljerad studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) är skillnaderna rent av anmärkningsvärda, sett till specifika brott.

Andelen kvinnor som uppger att de har utsatts för sexualbrott i lokalpolisområdet Norra Malmö är 16 procent. Det är landets högsta siffra.

ANNONS

I andra änden av spektrumet finns Ljungby i västra Småland där bara 3,4 procent av kvinnorna uppger att de har blivit utsatta. Ljungby är ett lokalpolisområde där invånarna uppger sig vara utsatta för brott i relativt liten omfattning, oavsett vilken typ av brott det handlar om.

- Vi har de senaste åren drivit arbete i lokala samarbetsgrupper och har fått ett tillskott av poliser – vi blev vinnare i omorganisationen 2015, säger Anders Karlsson, lokalpolischef i Ljungby.

- Det har betytt att vi har kunnat frigöra en grupp som jobbar med riktade insatser mot de problem som är störst.

Lägst i landet

Lars Wahlberg är polischef i Västerbotten som innefattar lokalpolisområdet Södra Lappland där utsattheten för brott är lägst i landet. Området är vidsträckt geografiskt och omfattar Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Åsele samt Lycksele kommun.

Det är glest befolkade kommuner och Wahlberg tror att det finns en relativt stor tillit hos invånarna, så väl människor emellan som mellan individer och myndigheter.

ANNONS

- Folk känner varandra och litar på varandra. Varför brottsligheten är låg, det är ju närmast en filosofisk fråga, men det handlar om tillit, säger han.

Wahlberg tror att den insikten måste styra arbetet med att få ner brottsligheten i drabbade områden.

- Förutsättningarna ser helt olika ut här och i storstäderna, men ser man på minsta gemensamma nämnare så är det tilliten. Det man skulle kunna ta med sig i områden med hög brottslighet är att jobba intensivt med skola, fritid och myndigheter för att bygga tillit. Det påverkar det mellanmänskliga förtroendet.

Sämst i klassen

Om man ser till de två stora grupperna brott mot enskild person och egendomsbrott, som bland annat innefattar sexualbrott, misshandel och hot respektive inbrott och olika former av stöld, så är lokalpolisområdet Norra Malmö sämst i klassen.

Lokalpolisområdet Nordöstra Göteborg är också ett av de områden i landet som är tyngst belastat av brottslighet – bland annat på grund av droghandel och dödliga uppgörelser mellan kriminella gäng.

ANNONS

Våld i hemmet

Genom ett arbete med riktade insatser kan Göteborgspolisen nu presentera siffror som visar att antalet skottlossningar har minskat. Men Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i Nordöstra Göteborg, framhåller att det fortfarande finns mycket våld i området.

- Samhället måste jobba väldigt aktivt mot våldet från tidig ålder. Vi har problem med våld i offentlig miljö och det finns även mycket familjevåld i de här utsatta områdena. Barn lär sig tidigt att lösa konflikter med våld i hemmet vilket de tar med sig, säger han.

I Merlanders område har polisen samarbetat med allmännyttiga bostadsbolag. Samverkan mellan polis, samhälle och invånare är något som Norra Malmös lokalpolischef Andy Roberts ser som en väg framåt.

- Forskning visar att det, förr eller senare, ger resultat. Och det måste jag tro på, annars kan jag ju lika gärna lämna in polisbrickan, säger han.

ANNONS
TT
Fakta: Nästan 80000 har svarat

Undersökningen NTU Lokal har genomförts av Brottsförebyggande rådet (Brå) på uppdrag av polisen.

Syftet är att ge en bild av utsattheten för brott under 2016, upplevelser av otrygghet och oro och förtroende för och erfarenheter av rättsväsendet i åldersgruppen 16–84 år.

Undersökningen genomfördes under januari–april 2017. 200000 ingick i urvalet och närmare 80000 har svarat på frågorna.

Källa: Polisen/Brå

ANNONS