Den isolerande cellplasten brann mellan plåten och betongväggarna, vilket försvårade släckningen.
Den isolerande cellplasten brann mellan plåten och betongväggarna, vilket försvårade släckningen.

Storbrand i Skövde – 96 lägenheter evakuerade

En kraftig brand rasade i två lägenhetslängor i Södra Ryd från onsdagskvällen och fram till torsdagen.

ANNONS
|

Branden började vid klockan 23 på onsdagen i en lägenhet och spred sig via taket till ett intilliggande flerfamiljshus. I ytterligare ett hus har åtgärder vidtagits för att hindra brandspridningen. 96 lägenheter har evakuerats, 48 av dem är brand- eller rökskadade. Taken på huskropparna är totalskadade och fasaderna på de brandhärjade husen är mer eller mindre skadade. Ingen människa har dock kommit till skada.

Plåtar och cellplast

Det som orsakat problem med släckningsarbetet har varit husens konstruktion.

- Det är en betongfastighet från 70-talet. På senare tid satte man på plåt och har isolerat med cellplast. Den isolerande cellplasten brinner mellan plåten och betongväggarna, säger Roland Johansson.

ANNONS

De boende, som först evakuerades till en gymnastiksal i en skola, har under morgonen flyttats till hotell. Emmy Rydstrand är reporter på P4 Skaraborg och bor i ett av husen. Hon berättar att flera av dem som fick utrymma inte märkte att det brann innan evakueringen inleddes.

Kommunala insatser

Kommunen gör extra insatser med anledning av branden och socialtjänsten har extra beredskap. Bland annat har förskolebarn i närheten omdirigerats till andra förskolor och ett gruppboende har evakuerats. Kommunen tillsammans med fastighetsägarna har arbetat hela torsdagen med att lösa boendet för de personer som evakuerats.

Det är oklart hur branden startade. Ingen person uppges vara skadad. Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand. En teknisk undersökning av lägenheten där branden startade sker på måndag. Personal finns kvar på platsen för eftersläckningsarbete och bevakning.

- Vi lämnar tidigast någon gång under morgondagen (fredag), säger Roland Johansson.

TT
ANNONS