Regeringen siktar på nya straffskärpningar. Arkivbild.
Regeringen siktar på nya straffskärpningar. Arkivbild.

Straff för vissa gängbrott ska skärpas

Skärpta straff mot gängbrott och knarkförsäljning var borgerliga löften inför valet. Men nu är det S- och MP-regeringen som går fram med förslagen.

ANNONS
|

Socialdemokraterna hade en rad förslag för hårdare tag mot brottsligheten i valrörelsen. Men att skärpa straffen för brott kopplade till gänguppgörelser var ett vallöfte från den nu spräckta Alliansen.

Det kom från Moderaterna som vill se dubblade straff för brott kopplade till kriminella uppgörelser för att gängkriminella ska sitta inlåsta längre. Förebilden är en liknande lagstiftning som finns i Danmark.

Hur regeringen tänker sig straffskärpningen är oklart. Justitieminister Morgan Johansson hade på tisdagen inte tid att ge intervjuer till TT.

Skärpt straff för knarkbrott

I regeringsförklaringen står också att straffen ska skärpas för överlåtelse av narkotika. Även det var ett vallöfte från Alliansen.

Det fanns inte med bland S-löftena eller i partiets kriminalpolitiska program som presenterades i somras.

ANNONS

Moderaterna har pekat på att de utdömda straffen för narkotikabrott har blivit mildare efter domar i Högsta domstolen 2012–2013. M vill återgå till de tidigare utdömda straffnivåerna.

Regeringen siktar i regeringsförklaringen även på att skärpa straffen för de som rekryterar unga in i gängkriminalitet. Det var ett förslag som Miljöpartiet lanserade förra sommaren.

Inget av de tre förslagen i regeringsförklaringen har utretts och kommer sannolikt att ta tid att genomföra.

Lagförslag prioriteras

Justitiedepartementet prioriterar nu fyra lagförslag som polisen och säkerhetspolisen efterlyst länge. Tre av dem ska läggas fram i vår och är tänkta att träda i kraft i höst.

Telekombolagen ska vara skyldiga att lagra uppgifter om tele- och datakommunikation och lämna ut trafikdata till polisen när brottsutredningar pågår. Deltagande i terroristorganisation ska kriminaliseras. Polisen ska få ökad tillgång till signalspaning.

Det fjärde prioriterade lagförslaget handlar om att ge polisen tillgång till hemlig dataavläsning, till exempel genom att installera spionprogram i datorer och mobiltelefoner hos misstänkta. Det är oklart när den lagen kan träda i kraft.

Slopad straffrabatt?

Det finns även andra aviserade lagförslag som den nya regeringen måste ta tag i. Till exempel ska polisen slippa söka tillstånd för sätta upp kameraövervakning på brottsutsatta platser. Straffen för attacker mot blåljuspersonal ska skärpas.

ANNONS

Ett S-vallöfte som inte finns med i regeringsförklaringen är att slopa straffrabatten för unga 18–21 år. En utredning avrådde nyligen från en sådan lagändring. Det finns också tveksamhet inför att slopa straffrabatten bland flera partier, även bland de borgerliga. Hur regeringen ska hantera straffrabatten är ännu oklart.

Däremot finns andra S-vallöften med i regeringsförklaringen. Till exempel ska minimistraff för övergrepp i rättssak höjas, liksom straffen för våldtäkt av normalgrad.

TT

Fakta: Nya lagar i regeringsförklaringen

Skyddet ska stärkas för polis och annan blåljuspersonal

Straff ska skärpas för brott kopplade till kriminella uppgörelser

Ny lag om datalagring ska överlämnas till riksdagen i närtid

Polisen ges rätt att besluta om kameraövervakning på allmän plats

Minimistraffet för övergrepp i rättssak höjs kraftigt

Ett system med kronvittnen utreds

Oregistrerade kontantkort till mobiltelefoner förbjuds

Straffen skärps för de som överlåter narkotika till andra

Straffen ska skärpas för de som rekryterar unga till kriminalitet

Minimistraff höjs för våldtäkt

Grovt sexuellt ofredande införs som ny brottsrubricering

Preskriptionstid för sexualbrott mot barn tas bort

Källa: Regeringsförklaringen

ANNONS