Hårt tonläge inför regeringssamtal

Statsminister Stefan Löfven (S) varnar de borgerliga för att bli "totalt beroende" av SD efter att själv ha röstats bort av oppositionen. Inom Alliansen blossar oenigheten om SD upp på nytt.

ANNONS
|

Som väntat röstade en riksdagsmajoritet mot Löfven som statsminister. Hade Löfven fått färre än 175 röster emot sig hade han klarat sig. Men Alliansen och Sverigedemokraterna hade tillsammans 204 röster.

- För Alliansen är det uppenbart att Sverige behöver en ny färdriktning och därmed en ny regering, sade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson inför omröstningen.

Varnade Alliansen

Stefan Löfven varnade efteråt de borgerliga för att försöka bilda en regering, trots att de utgör minsta block. Han påminde om Alliansens löfte om att aldrig regera med stöd av SD.

ANNONS

- Väljer de borgerliga partierna att försöka regera som minsta block då gör de sig totalt beroende av SD, säger han.

I riksdagen har Alliansen 143 mandat, de rödgröna 144 mandat och SD 62 mandat.

Löfven pekar på att i alla frågor där S, V och MP tycker lika, skulle en Alliansregering var beroende av att SD röstar för Alliansens förslag.

Både C och L försäkrar att de aldrig kommer att sitta i en sådan regering.

Alliansen siktar därför på att bilda regering som stödjer sig på samarbete med Socialdemokraterna. Centerledaren Annie Lööf uppgav efter att Löfven röstats ned att Alliansens dörr står öppen för sådana samtal. Men Löfven har uteslutit att vara "stödparti" åt en Alliansregering.

KD tycker olika

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor ser dock fler möjligheter än C och L för en Alliansregering.

- Vi måste komma bort ifrån det här att man är så otroligt osäker på sina egna värderingar och sin egen politik att man blir skrämd bara av Sverigedemokraternas blotta närvaro i riksdagen, säger hon.

ANNONS

- Jag står för vår politik och våra värderingar i alla lägen, oavsett vem som röstar för. Och då har jag varit beredd att tillträda i regeringsställning, även om det kräver stöd från Sverigedemokraterna.

KD-ledarens uttalande förvånar Liberalernas Jan Björklund, som hävdar att alla fyra Allianspartiledare sade precis tvärtom före valdagen.

- Det är väldigt märkligt att man efter valet säger tvärtom, tycker jag. Man måste efter valet stå för det man har sagt före valet, säger Björklund till TT.

Åkesson varnar

Han upprepar att Liberalerna inte kommer att sitta en regering som samarbetar med SD.

TT: Du är säker på det?

- Ja, då ingår inte jag i den. Det kan jag säga. Jag kommer inte samarbeta med SD, säger Björklund.

ANNONS

Samtidigt varnar SD-ledaren Jimmie Åkesson övriga partier för att inte samarbeta med honom.

- Vi kommer att göra vårt yttersta för att stoppa varje regering, fälla varje regering som inte ger oss rimligt inflytande i proportion till vårt väljarstöd, sade han i riksdagen.

Leder övergångsregering

Stefan Löfven leder tills vidare en övergångsregering i väntan på en ny regering. En övergångsregering förväntas inte ta några politiska initiativ, utan bara sköta löpande ärenden.

Riksdagens talman Andreas Norlén (M) inleder på torsdag sonderingar för en ny regering. Han kallar till sig alla partiers företrädare för enskilda samtal. Därefter ber han en av dem att undersöka möjligheterna för att bilda en ny regering.

Allianspartierna står enade bakom Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. SD-ledaren Jimmie Åkesson väntas också stödja Kristersson, men han ser helst en regering med bara M och KD, som samarbetar med SD.

TT

Fakta: Talmansrundor

Talmannen Andreas Norlén börjar på torsdag sondera för en ny regering genom att överlägga enskilt med var och en av riksdagens åtta partiledare.

Efter att ha hört alla måste han fundera över vilken av partiledarna som har en chans att få till en regering, som kan klara det första hindret – riksdagens röstning om hen som statsminister.

Om talmannen finner det troligt att en av partiledarna klarar det får hen i uppdrag att bilda regering. Riksdagen får då rösta för att se om det finns tillräckligt stöd.

Normalt brukar processen ta ett par veckor, men den här gången kan det ta betydligt längre tid.

Talmannen har fyra försök på sig att föreslå en statsminister. Röstas alla ned av riksdagen ska extra val utlysas.

ANNONS