- Det känns fantastisk. Vi har tränat för det här så länge och så mycket. Det är så skönt att få ett kvitto på att det man gör är rätt och bra, säger förbundskaptenen Fredrik Andersson.
Hela 30 länder tävlade om den prestigefyllda titeln i årets VM. Tävlingen består av två moment, kalla bordet och varmköket – och det svenska kocklandslaget lyckades ta hem topplaceringen i båda tävlingsmomenten.
- Det är extremt tufft i toppen. Vi var fyra-fem lag som slogs om slutvinsten. Singapore och Norge är två extremt duktiga lag, så vi ska vara glada att vi tog hem det den här gången. Man har ingen säkerhet för det. Alla vill slå oss och alla gör sitt bästa, säger Fredrik Andersson.
Nästan 13 timmar kämpade laget i momentet Varmköket, där smak och presentation är det centrala i domarnas betygsättning. Men även ekonomi och lagarbete spelar in i bedömningen. Och enligt Fredrik Andersson är guldet just en äkta lagseger.
Laget lägger 20–30 timmer i veckan på att träna, och träffas dessutom fem hela dagar i månaden. En ansträngning som nu belönats.
Fakta: Laguppställning
Förbundskapten:
Fredrik Andersson
Lagkapten:
Jimmie Eriksson
Kockar:
Anders Karlsson
Daniel Haynes
Henric Herbertsson
Ola Wallin
Konditorer:
Frida Bäcke
Josefin Gauffin
Kasper Kleihs
Sebastian Pettersson
Kalle Bengtsson
Andrekockar:
Signe Åberg
Sara Danielsen
Louise Wass
My Segelström
Källa: Svenska Kocklandslaget