Svensk guldyra i matlagnings-VM

Ett och ett halvt års förberedelser lönade sig. Svenska kocklandslaget kan nu titulera sig bäst i världen efter sitt guld i Culinary World Cup i Luxemburg. Singapore kammade hem andraplatsen, medan Norge tog brons.

ANNONS
|

- Det känns fantastisk. Vi har tränat för det här så länge och så mycket. Det är så skönt att få ett kvitto på att det man gör är rätt och bra, säger förbundskaptenen Fredrik Andersson.

Hela 30 länder tävlade om den prestigefyllda titeln i årets VM. Tävlingen består av två moment, kalla bordet och varmköket – och det svenska kocklandslaget lyckades ta hem topplaceringen i båda tävlingsmomenten.

ANNONS

- Det är extremt tufft i toppen. Vi var fyra-fem lag som slogs om slutvinsten. Singapore och Norge är två extremt duktiga lag, så vi ska vara glada att vi tog hem det den här gången. Man har ingen säkerhet för det. Alla vill slå oss och alla gör sitt bästa, säger Fredrik Andersson.

Nästan 13 timmar kämpade laget i momentet Varmköket, där smak och presentation är det centrala i domarnas betygsättning. Men även ekonomi och lagarbete spelar in i bedömningen. Och enligt Fredrik Andersson är guldet just en äkta lagseger.

Laget lägger 20–30 timmer i veckan på att träna, och träffas dessutom fem hela dagar i månaden. En ansträngning som nu belönats.

TT

Fakta: Laguppställning

Förbundskapten:

Fredrik Andersson

Lagkapten:

Jimmie Eriksson

Kockar:

Anders Karlsson

Daniel Haynes

Henric Herbertsson

Ola Wallin

Konditorer:

Frida Bäcke

Josefin Gauffin

Kasper Kleihs

Sebastian Pettersson

Kalle Bengtsson

Andrekockar:

Signe Åberg

Sara Danielsen

Louise Wass

My Segelström

Källa: Svenska Kocklandslaget

ANNONS