Svensk signalspaning vid ryska övningen

Försvarsmaktens signalspaningsplan flyger i cirklar utanför ryska Kaliningrad – där Ryssland håller en stor militärövning för sin Östersjöflotta.

ANNONS
|

Under både tisdagen och onsdagen har åtminstone ett flygplan av modellen S 102 B – också kallat "Korpen" – flugit runt i cirklar i luftrummet utanför den ryska Östersjöenklaven Kaliningrad.

Där arrangerar Ryssland en stor krigsövning där man bland annat kommer att provskjuta robotar på internationellt vatten.

"Rutinuppdrag"

Försvarsmakten använder "Korpen" för teknisk signalspaning, det vill säga signaler från till exempel radar- och vapensystem.

- Det här är ett vanligt rutinuppdrag, säger Försvarsmaktens presstalesperson Magnus Jirlind till TT.

ANNONS

Han vill inte koppla uppdragen till den ryska övningen.

- Vad vi vidtar för åtgärder angående den ryska övningsverksamheten, det går vi inte in på. Men vi har haft signalspaningsflyg i luften.

Var signalspaningsflygen befinner sig är dock ingen hemlighet: Faktum är att "Korpens" flygresor kan följas av vem som helst på öppna flygradartjänster på nätet.

Flyger i cirklar

På tisdagen åkte ett svenskt flygplan åtta täta varv över Östersjöområdet utanför Kaliningrad. På onsdagsförmiddagen blev det fyra varv över ett större område.

- Vi kommenterar inte var någonstans vi flyger eller var vi tänker flyga. Vi genomför signalspaning som vi gör vilken vecka som helst egentligen, säger Magnus Jirlind.

TT: Kanske inte utanför Kaliningrad, på det sättet?

- Jag vill inte gå in på var vi flyger eller varför vi flyger eller hur vi agerar. Vi har signalspaningsflyg uppe i luften och i vilken omfattning, hur mycket vi flyger, är inget jag vill gå in på.

ANNONS

Omväg för all trafik

Totalt är det tre ryska övningar som under tre dagar kommer att hållas på områden mellan polska Gdansk, danska Bornholm och svenska Blekinge och Öland.

Ryssland har informerat svenska myndigheter om sin avsikt att övningsskjuta artillerield mot mål i luften och i havet.

Sverige har därpå utfärdat en farozon och varnat all flygtrafik och sjöfart för att passera i det aktuella området, som ligger på ungefär 15 mils avstånd från Blekinge.

Passagerarflyg och färjor tvingas till exempel att ta omvägar runt det.

Lettland: Styrkedemonstration

Övningen väcker också reaktioner i Baltikum. Lettland har stängt av delar av sitt luftrum med anledning av övningen och har kallat upp Rysslands försvarsattaché i landet till sitt försvarsdepartement.

Den lettiske premiärministern Maris Kucinskis noterar att beslutet att hålla övningen följde beskeden från ett stort antal västländer att utvisa ryska diplomater.

- Det är en styrkedemonstration, säger Kucinskis enligt Reuters.

- Det är svårt att förstå att det kan hända så nära vårt land.

ANNONS
TT

Fakta: S 102 B-planet – "Korpen"

Den svenska försvarsmakten har två stycken flygplan av modellen S 102 B, som kallas för "Korpen". Det är ombyggda transportflygplan som används framför allt av Försvarets radioanstalt, FRA, som mobila signalspaningscentraler.

Planen är nästan 27 meter långa, väger 19 ton och kan uppnå en hastighet på 900 kilometer i timmen, med plats för två till sex personer i besättning.

De två svenska planen är stationerade på den militära flygplatsen Malmen utanför Linköping, men leds av Skaraborgs flygflottilj, F7 i Såtenäs.

Källa: Försvarsmakten

ANNONS