Svenska Mercedes klubbades för miljoner

Det blev bingo för Allmänna arvsfonden när två klassiska Mercedes såldes på auktion i Frankrike. Bilarna från en avliden svensk klubbades för sammanlagt 3,6 miljoner euro, nästan 37 miljoner kronor.

ANNONS
|

Den äldsta, en 300 SL "Måsvinge" från 1956, gick visserligen för 850000 euro, en bra bit under förväntade 1–1,5 miljoner enligt auktionsfirman Artcurials objektslista.

Men desto större var intresset för den yngre, en 300 SL Roadster som bara rullat 1380 kilometer sedan den var ny 1963. Högsta budet landade på 2,71 miljoner euro, nytt rekord för en sådan bil, rapporterar SR Ekot.

Budgivningen kan ha gynnats av att pengarna går till välgörande ändamål, eftersom det är svenska Allmänna arvsfonden som säljer.

- Men applåderna dundrade när priset blev klart. Framförallt för bilen från 1963, säger Ulf Rehnberg, rättschef på kammarkollegiet, som var på plats på auktionen i Le Mans, till Ekot.

ANNONS

Enligt auktionsfirman är Roadstern i absolut nyskick, med pedaler som ser helt orörda ut och röda lädersäten utan minsta tecken på slitage. Den ende ägaren, en tandläkare i Stockholm som avled 2011, köpte den sommaren 1963 och använde sedan bara bilen några enstaka gånger innan den stuvades undan i början av 1970-talet.

Arvsfonden kunde sälja bilarna efter en flera år lång arvsstrid, som tagits upp i SVT-programmet Domstolen.

TT
ANNONS