Svenska Nordkoreavänner gläds åt möte

När Sveriges och Nordkoreas utrikesministrar möts i helgen finns några som håller tummarna extra mycket för att mötet ska blir framgångsrikt. Omkring 200 medlemmar i Svensk-koreanska föreningen stöder Nordkorea och säger sig vilja stärka banden till den kommunistiska diktaturen.

ANNONS
|

- Det är ett stort genombrott, oväntat och spännande, säger föreningens ordförande Christer Lundgren om mötet mellan utrikesminister Ri Yong-Ho och utrikesminister Margot Wallström (S) i Stockholm.

Medan stora delar av omvärlden fördömer den slutna diktaturen och det förtryck den egna befolkningen utsätts för hoppas Svensk-koreanska föreningen på förståelse för Nordkorea.

Skapa förståelse

Enligt föreningens sajt verkar man för att stärka banden mellan Sverige och Nordkorea – och på sikt för en återförening av Korea.

ANNONS

- Vi tar inte ställning i exempelvis svenska inrikespolitiska förhållanden, utan vill bara ha goda relationer och skapa förståelse för Nordkorea, för hela den koreanska situationen, säger Christer Lundgren.

Han tror att ministermötet både har handlat om frågor länderna emellan, liksom om de kommande toppmötena med Sydkorea och USA som planeras.

- Det ska bli oerhört intressant att se vad de kommer fram till, och framförallt vad USA har att erbjuda. Det är USA som förhindrat fred sedan 1953, hävdar Lundgren.

Han tror att Sverige har en roll att spela i den processen och tycker att Sverige varit balanserat i sin hållning.

Trotsar FN

FN:s säkerhetsråd har i flera resolutioner beslutat om sanktioner mot Nordkorea, för att tvinga landet att överge sitt kärnvapenprogram. Men diktatorn Kim Jong-Un har gång på gång trotsat FN-besluten med nya provsprängningar av kärnvapen och tester av ballistiska robotar som avfyrats i riktning mot Japan och USA.

ANNONS

På tvärs med omvärldens kritik hävdar Christer Lundgren att det är viktigt att "se Nordkoreas utsatta situation".

- De har ju hittills med kraft agerat för att avvärja ett militärt angrepp, och agerar nu utifrån en sorts styrkeposition och diplomatiskt väldigt skickligt, som jag ser det, för att få till stånd en dialog. Vad den kan utmynna i blir väldigt spännande att se, säger han.

"Vänskaplig dialog"

Medlemmarna i Svensk-koreanska föreningen har olika uppfattningar om hur väl den västerländska bilden av Nordkorea stämmer, enligt Lundgren.

- Vi stödjer koreanernas rätt att vara ett självständigt land och bestämma sin politik självständigt. Sedan kan man ha uppfattningar om förhållandena där, men det får man ha i vänskaplig dialog med dem.

TT

Fakta: Nordkorea – ett slutet land

Nordkorea är världens mest slutna land, en kommunistisk diktatur styrd av Kim Jong-Un. Samhället är militariserat och de 25 miljoner invånarna strängt övervakade.

Sedan 1990-talet har ekonomin varit i kris och svält har drabbat befolkningen. 1995 och 1996 förvärrades situationen av översvämningar och 1997 drabbades landet av svår torka. Motvilligt erkände Nordkorea "tillfälliga matproblem" och tvingades acceptera livsmedelshjälp från omvärlden. En del källor uppskattar att minst en miljon människor svalt ihjäl på tre år. Enligt andra beräkningar var det snarare två miljoner – var tionde invånare i landet.

Samtidigt ligger Nordkorea i bitter konflikt med USA och Sydkorea. Enorma summor läggs på militären och landet provsprängde, trots omvärldens protester, sitt första kärnvapen 2006. Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester, något som inte har efterföljts.

Källa: Landguiden

ANNONS