Svinpest i Europa – så kan smittan hindras

Afrikansk svinpest sprider sig på flera håll i Europa. Nu går Jordbruksverket ut med rekommendationer för att den allvarliga djursjukdomen inte ska nå till Sverige.

ANNONS
|

Två fall av afrikansk svinpest hos döda vildsvin uppmärksammades i Belgien i förra veckan.

"Att smittan dyker upp i Belgien, långt från andra smittade områden, kan bara förklaras med att människor fört smittan med sig. Det är olyckligt och visar att vi måste nå längre med vår information om riskerna, men också att sjukdomsspridning med människans hjälp kan ta vägar som inte går att förutspå", säger Maria Cedersmyg vid Jordbruksverkets enhet för idisslare och gris i ett pressmeddelande.

Myndigheten ser allvarligt på att smittan sprids på flera håll i Europa. Det är därför viktigt att få bukt med smittspridningen, anser Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Ju längre tid som går, desto större är sannolikheten att den sprids med människors hjälp på grund av oaktsamhet och okunnighet.

ANNONS

Jordbruksverkets råd är man inte ska lämna matrester ute i naturen och att undvika att ta med charkprodukter från smittade länder.

Den afrikanska svinpesten är inte farlig för människor, men är ett allvarligt hot för svinen. Når den tamgrisar kan det få stora konsekvenser. Om sjukdomen sprids i Sverige skulle det kunna leda till begränsningar för svensk export.

TT

Fakta: Så kan man förhindra spridning

  • Lämna aldrig och ge inte matavfall till vilda djur eller tamgrisar.
  • Ta hand om ditt matavfall så att inga vilda djur kommer åt det. Det gäller både hemma och vid picknick och på rastplatser.
  • Kompostera allt matavfall i en sluten behållare.
  • Ta reda på vad som gäller när du ska resa utomlands. Från vissa länder är det förbjudet att ta med sig livsmedel och andra animaliska produkter.
  • Undvika att ta med skinka och charkprodukter från smittade länder, eftersom sådana produkter kan innehålla viruset.
  • Smittan kan också spridas med kläder och utrustning som det kommit kroppsvätskor från smittade djur på och som inte rengjorts.
  • Källa: Jordbruksverket

    Fakta: Områden där afrikansk svinpest förekommer

    Följande EU-länder är smittade av afrikansk svinpest:

    Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ungern, Rumänien, Tjeckien, Bulgarien och Belgien.

    Sjukdomen förekommer även i exempelvis Ryssland, Ukraina och Vitryssland. Nyligen kommer även rapporter om att den sprids i Kina. Sjukdomen finns även i ett antal afrikanska länder.

    Källa: Jordbruksverket

    Fakta: Afrikansk svinpest

    Viruset som orsakar afrikansk svinpest (ASF) är mycket motståndskraftigt. Det överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur, även om köttet varit fryst.

    ASF smittar inte till människor. Men om matrester som innehåller virus ges till grisar eller hamnar i naturen kan sjukdomen spridas.

    Källa: Jordbruksverket

    ANNONS