Sändningen där Strid uttalar sig finns fortfarande kvar på SVT Play. Bilden är från SD:s landsdagar i Norrköping.
Sändningen där Strid uttalar sig finns fortfarande kvar på SVT Play. Bilden är från SD:s landsdagar i Norrköping.

SVT: SD-uttalande oförenligt med lagen

SD-politikern Martin Strids uttalande om att muslimer inte fullt ut är människor sändes direkt i SVT. Tv-kanalen säger att uttalandet är oförenligt med demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen.

ANNONS
|

- Vi bedömer att det här uttalandet står i strid med yttrandefriheten, säger Hanna Dowling vid presstjänsten på SVT till Svenska Dagbladet.

SVT tar avstånd från uttalandet som kanalen bedömer är oförenligt med demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen. I den finns en formulering om alla människors lika värde.

Borlängepolitikerns uttalande i SVT Forum kom under SD:s landsdagar när han yrkade bifall till en motion. Han sade att det finns "en skala från 0 till 100":

ANNONS

- I den ena änden av den skalan då är man 100 procent fullt ut människa, human, allt vi lägger in i det begreppet. I den andra ändan då är man 100 procent muhammedan.

Strid fortsatte sedan sitt resonemang om muslimer, som han sedan bett om ursäkt för. Om han utesluts ur partiet eller inte ska nu snabbutredas.

Sändningen med uttalandet finns fortfarande kvar på SVT Play, men SVT för en diskussion om programmet ska tas bort.

Islamologen Jan Hjärpe reagerar starkt mot att en politiker definierar människor på det här sättet.

- Det är en ren parallell till den värsta formen av nazism under andra världskriget. Det man sade om judar då, säger Hjärpe, professor vid Lunds universitet, till SVT Nyheter.

Enligt Aftonbladet har flera privatpersoner efter uttalandet polisanmält SD-ledamoten för hets mot folkgrupp, något polisen bekräftar för tidningen.

ANNONS
TT
ANNONS