Talmansvalet inleder kamp om regeringsmakten

Striden om regeringsmakten börjar efter måndagens val av riksdagens talman. Statsminister Stefan Löfven (S) kan komma att avsättas redan på tisdag.

ANNONS
|

Det blir av allt att döma Alliansens kandidat, moderaten Andreas Norlén, som väljs till riksdagens talman. Han kommer att få både de fyra Allianspartiernas och Sverigedemokraternas röster.

En av Norléns första uppgifter blir att ta beslut om när riksdagens statsministeromröstning ska hållas.

- Vi utgår ifrån att det sker så fort som möjligt efter det att riksmötet har öppnats, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, till TT.

ANNONS

Stefan Löfven har hittills sagt att han inte har några planer på att avgå innan han sannolikt röstas ned av Alliansen och Sverigedemokraterna. Om han avsätts blir det sedan Andreas Norlén som har uppdraget att vaska fram ett nytt förslag till statsminister och regeringsbildare.

Kanske väntar ut kungen

Men det oklart om statsministeromröstningen kan hållas redan på tisdag förmiddag, före kungens högtidliga öppnande av riksdagen. Den sannolike nye talmannen kanske väntar med att hålla omröstningen till en dag då inte kungen finns i huset.

Hur snabbt en omröstning kan utlysas beror också till en del på hur lång tid måndagens talmansval tar. Medan Norléns tillsättning verkar klar, kan särskilt valet av andre vice talman ta tid. Normalt ska den posten gå till det tredje största partiet, Sverigedemokraterna. Men Vänsterpartiet anser att SD:s kandidat Björn Söder är oacceptabel och har föreslagit en motkandidat: Lotta Johnsson Fornarve.

För att Vänsterns kandidat ska vinna krävs att hon får fler än Sverigedemokraternas 62 röster. Förutom Vänsterpartiet har även Miljöpartiet gjort klart att de röstar för Johnsson Fornarve.

Stödjer V-kandidat

- Vi stöttade inte Björn Söder förra gången heller men då fanns ingen motkandidat. Nu finns det en motkandidat och vi har beslutat att vi stöder Lotta Johnsson Fornarve eftersom vi inte tycker att Björn Söder är någon bra representant för Sverige. Han har haft oacceptabla uttalanden om samer och judar, värderingar som ligger långt ifrån oss, säger MP:s gruppledare Maria Ferm.

ANNONS

Socialdemokraterna har inte slutgiltigt sagt hur de tänker lägga sina röster, men ska enligt vad TT erfar göra det på måndagsförmiddagen.

Tobias Billström hoppas att S ska hålla sig till en princip om att fördela de vice talmansposterna efter partistorlek, trots att Alliansen inte anser att den viktigaste, talmansposten ska gå till största parti.

- Talmannen är ett ämbete där det finns en tydlig räcka av konstitutionella befogenheter som är speciella, det har inte de vice talmännen, säger Billström.

Röstar Socialdemokraterna för V-kandidaten väljs hon. Det kan också tänkas att enskilda ledamöter i Centerpartiet och Liberalerna aktivt röstar för henne, mot Söder.

Liberaler tvekar?

Liberalernas gruppledare Christer Nylander säger till TT att partiet lägger ned sina röster om Söder, som övriga Allianspartier. Men L anser samtidigt att Söder är olämplig som kandidat.

På frågan om någon av L-ledamöterna kan tänkas rösta nej till Söder, det vill säga rösta för V:s kandidat, svarar Nylander:

- Jag vet inte om någon kommer att göra det.

ANNONS

Det finns kritik internt i Liberalerna mot att bara lägga ned rösterna och inte rösta nej.

Socialdemokraterna har kritiserat Alliansens förslag hårt och hävdat att det strider mot praxis eftersom Alliansen är mindre än det rödgröna blocket och att Socialdemokraterna är det största partiet: Och partiets utsträckta hand om att enas om en talmanskandidat över blockgränsen fick nej av Alliansen. S anser att Alliansen i och med talmansagerandet har öppnat vägen för en Alliansregering att ta stöd av SD.

Men enligt Christer Nylander är villkoret för en Alliansregering blocköverskridande samarbete, inte SD-stöd.

- Om man ska bilda en Alliansregering så vill vi ha ett brett stöd över blockgränserna, säger han.

TT
ANNONS