800 djur i beslag – krokodilägare misstänkt

En man i 30-årsåldern misstänks för grovt artskyddsbrott sedan polisen omhändertagit en mängd djur vid ett tillslag på en mindre ort i Skåne, skriver Skånska Dagbladet.

ANNONS
|

Polisen misstänker näthandel med fridlysta djur och växter. När tillslaget gjordes i lokalen i torsdags upptäcktes omkring 800 djur, bland annat ett par krokodiler, giftormar, giftödlor, sköldpaddor och även flera svaga och döda djur.

- Det här är bland det största vi har sett, säger Marcus Björklund, chef för djurskyddsenheten vid länsstyrelsen, till Sydsvenskan.

Nationella operativa avdelning (Noa) gick in i byggnaden ihop med inspektörer från länsstyrelsens djurskyddsenhet och lokala poliser efter ett anonymt tips om att det fanns en mängd ödlor, ormar och krokodiler i lokalen.

ANNONS

Djuren omhändertogs direkt då de ansågs kunna utsättas för lidande. Nu är det polisen som ska försöka placera ut dem, något som kan vara problematiskt när det gäller vildfångade djur.

- Det gäller att få tag på någon, ofta en djurpark eller liknande, som har tid och plats för att ta emot de här djuren. Ibland tvingas man avliva dem om man inte hittar någon som kan ta emot dem, säger Marcus Björklund.

Den misstänkte mannen har förhörts av polisen och därefter släppts på fri fot. Fängelsestraffet för grovt artskyddsbrott är högst fyra år.

TT

Fakta: Artskyddsbrott

Artskyddsbrott innebär att man bryter mot någon av de regler som finns till skydd för vilda djur och växter. Det kan exempelvis handla om att skada fridlysta djur eller växter i den svenska naturen. Det kan även handla om att importera, köpa eller sälja sådana arter som är skyddade enligt internationella regler, bland annat Cites-konventionen.

Cites står för Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. Cites, även kallad Washingtonkonventionen, är ett internationellt avtal som reglerar handeln med hotade arter av vilda djur och växter.

Källa: Polisen, Jordbruksverket, Sydsvenskan

ANNONS