Torr, varm och mätt får roligast i kylan

SMHI har lovat minusgrader i hela landet den kommande veckan och många sportlovslediga och andra friluftssugna planerar att ge sig ut i naturen. Med några enkla knep går det att bemästra vintervädret och ha skoj.

ANNONS
|

- Det finns en basregel och det är att hålla sig torr, varm och mätt, säger Eva Thörnelöf som är ordförande för Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

För att hålla värmen är det viktigt att ha så lite bar hud som möjligt. Vantar och mössa är en självklarhet och kroppen ska kläs enligt flerlagersprincipen.

- Närmast kroppen är det viktigt att ha något som släpper igenom fukt så använd inte bomullsplagg.

ANNONS

Det är också viktigt att ha kläder som skyddar mot vind. Vid låga temperaturer ger vinden större avkylning än vad som visas på termometern. Om termometern exempelvis visar minus tio grader och det blåser en vind på två meter per sekund är den effektiva temperaturen i stället minus 14 grader.

- Om man går in på exempelvis SMHI:s hemsida så finns där tabeller som visar kyleffekten, säger Eva Thörnelöf.

Hon poängterar att det inte är farligt att vara ute när det är kallt, förutsatt att man klär och beter sig rätt. Man ska förbereda sig, utgå från sin egen förmåga och känna sig bekväm – och hålla kolla på de allra minsta.

- Se till så att de inte tar av sig vantar eller mössa och håll koll på de kroppsdelar som sticker ut. Om ett hudområde börjar bli lite vitt, oftast i ansiktet, finns det risk för förfrysningsskada.

ANNONS

Men Eva Thörnelöfs främsta råd är att faktiskt gå ut och njuta av vintern och kylan.

- Var torr, varm och mätt och ha roligt.

TT

Fakta: Tips för kyliga vinterdagar

Klä dig i flera skikt. Närmast kroppen har du ett plagg som håller dig varm och för bort fuktighet från kroppen. Bra material är konstfiber, ull eller ullfrotté. Som mellanplagg av exempelvis fleece håller kvar värme och transporterar fukt vidare. Ytterplagget ska skydda mot vind och väta men får inte vara helt tätt.

Låt så lite hud som möjligt vara bar. Vantar/handskar och mössa skyddar händer och huvud. Det finns även "masker" som kan bäras över ansiktet.

Håll koll på frysskador. Titta på dig själv och ditt eventuella sällskap så att inte hud som är bar börjar bli vit. Det kan vara tecken på förfrysningsskada.

Ha med en tunn dunjacka eller en fleecetröja i packningen att ta på om du stannar för att till exempel äta matsäck. Det förhindrar att du blir nedkyld när du sitter still.

Värm upp dig långsamt om du blivit riktigt kall. Tina långsamt upp med kroppsvärme genom att exempelvis stoppa en kall hand i någons armhåla.

Lita inte på mobilen. Eftersom mobilers batterier ofta laddar ur när det är kyligt är det bra att ha en alternativ plan för att orientera sig eller få tag på sina kompisar. En papperskarta och en bestämd återsamlingsplats är lämpligt att ha.

Källa: Eva Thörnelöf, Fjällsäkerhetsrådet.

ANNONS