Tuffa tider väntar för försäkringsskojare

Försäkringsskojare får se upp i framtiden. Det ska bli svårare att lura kunderna att teckna dyra försäkringar som de kanske inte ens behöver.

ANNONS
|

- Vi har sett en ganska stor grupp försäkringsförmedlare som har begått klara överträdelser mot lagstiftningen. Och det finns också sådana som satt i system att begå överträdelser – utan att de kunnat straffas, säger konsumentminister Per Bolund (MP).

Ett EU-direktiv om så kallad försäkringsdistribution träder i kraft i höst, då hårdare krav kommer att ställas på dem som säljer försäkringar. Det gäller både försäkringsbolagen själva och de företag som förmedlar försäkringar. Bland annat avkrävs de tydligare och utförligare information om tjänsterna de säljer. Vissa begränsningar av säljarnas provisioner införs också.

ANNONS

"Fula fiskar bort"

Regeringen föreslår nu dels lagändringar i enlighet med EU-direktivet, dels regelskärpningar som ska stävja problem på den svenska marknaden. Det handlar bland annat om bolag som genom att återkalla sitt eget tillstånd kunnat undvika sanktioner, trots att de inte följt regelverket.

- Det gör att man kan få bort fula fiskar som bara försöker sko sig på kundernas bekostnad, säger Per Bolund.

Förkastliga incitament

Så kallade up front-provisioner förbjuds helt enligt regeringsförslagen, som presenteras i en lagrådsremiss på torsdag. Det är en typ av ersättning där säljaren får hela provisionen omedelbart när affären görs upp, trots att försäkringar ofta löper under en lång tid.

- Det är kanske den typ av provision som lett till mest problem. Där kan man som kund bli behandlad som en vara i stället för den som betalar för att få en service utförd. Provisionsformen leder till helt förkastliga incitament för säljaren, säger Per Bolund.

ANNONS
TT

Fakta: I kraft den 1 oktober

Regeringen planerar att fatta beslut om lagrådsremissen på torsdag den 8 mars.

Den nya lagstiftningen föreslås träda i kraft den 1 oktober.

ANNONS