Tusen historiska kvinnor i nytt lexikon

Om ett par veckor släpper Göteborgs universitet ett nytt uppslagsverk med artiklar om svenska historiska kvinnor.

ANNONS
|

På internationella kvinnodagen släpps det internetbaserade webblexikonet som en grupp på Göteborgs universitet jobbat med i två och ett halvt år. Det är en databas som heter Svenskt kvinnobiografiskt lexikon och den består av 1000 artiklar om kvinnor i svensk historia.

- Vi har betonat att man ska ha gjort någonting för samhället, säger Maria Sjöberg, professor i historia och en av projektledarna.

Databasen är skriven av 390 författare och experter och två exempel på kvinnor som är med är Alva Myrdal och Heliga Birgitta.

ANNONS

- Vi har varit måna om att få med de som har varit först på något område. Pionjärer har ju ofta banat väg för andra och särskild uppmärksamhet har såklart kvinnorörelsen under 1800-talets andra hälft fått, säger Maria Sjöberg.

Ett krav är också att kvinnorna antingen ska vara födda i, eller har varit verksamma, i Sverige. Databasen kommer vara tillgänglig för allmänheten från och med 8 mars.

- Det känns roligt att kunna visa vad så mycket kvinnor har gjort, det är fantastiska insatser som ligger bakom, säger Maria Sjöberg.

TT
ANNONS