Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171011-tagstrul-544746_se.ttela_1.jpg
Det var en överbelastningsattack som orsakade IT-problemen som i sin tur sinkade tågen i morse. Arkivbild.

Två IT-strul på ett dygn för tågresenärer

Tågförseningar och trassel med bokningssystemet. Det var resultatet av två IT-haverier som drabbade SJ och Trafikverket.

SJ:s bokningssystem låg nere på onsdagskvällen och det gick inte att köpa biljetter, rapporterar SVT Nyheter.

- Vi har precis uppmärksammat det och håller på att utreda orsaken nu, säger Morgan Lindström på SJ:s presstjänst till SVT.

Vid 21-tiden var felet åtgärdat. Vad som orsakade problemet är inte klarlagt.

Tidigare under dagen orsakade en överbelastningsattack IT-störningar hos Trafikverket. Störningarna drabbade tågtrafiken i stora delar av landet under onsdagsmorgonen.

Det var Trafikverkets internetleverantörer som råkade ut för en överbelastning i sina system. En av leverantörerna, DGC, bekräftar att flera attacker riktats mot Trafikverket under natten och dagen, skriver Computer Sweden.

- Vi hjälpte Trafikverket att avvärja och sedan har attackerna fortgått men då har de stoppats av våra system, säger Patrik Gylesjö vid DGC till TT.

Under natten fick Trafikverket problem med systemet för körorder som talar om för tågen när de ska köra. Systemet fick köras manuellt vilket ledde till förseningar på uppemot 40 minuter för vissa avgångar.

Vid 07.30-tiden började systemen rulla som vanligt igen, men följdförseningar förekom under dagen. Tågresenärer uppmanades att hålla koll på respektive järnvägsoperatörs hemsida för information.

MEST LÄST