Utblick från mat- och uppehållsrummet. Bild ur polisens förundersökningsprotokoll.
Utblick från mat- och uppehållsrummet. Bild ur polisens förundersökningsprotokoll.

Flera års fängelse för människohandel

Under slavliknande förhållanden tvingades flera personer att tigga ihop pengar. Nu döms två män till flera års fängelse för människohandel. Rädsla och skamkänslor är skäl till att utsatta inte vågar vända sig om hjälp, säger en professor i socialt arbete.

ANNONS
|

De två männen, båda bulgariska medborgare, 49 och 42 år, lockade tio landsmän till Sverige med löfte om byggjobb. När de kom hit tvingades de i stället att tigga för att betala av sina skulder för resan till Sverige och pengarna de samlade in fick de lämna ifrån sig.

En form av organiserad brottslighet, påpekade rättens ordförande Per Grevesmühl i samband med en presskonferens vid Örebro tingsrätt.

De två männen döms till fängelse i fyra år och två månader.

Svår tillvaro

I Sverige har de utsatta männen bott i en fallfärdig industrifastighet i Ljusnarsberg i Bergslagen. Där har de under vintertid levt i rum med trasiga fönster i en utkyld byggnad vars enda värmekälla har varit en vedeldad spis i källaren.

ANNONS

I gamla glassfrysar har de förvarat gammal mat som hittats i containrar och risken för takras och brand har varit påtaglig, enligt polisens förundersökning.

Personerna har övervakats systematiskt och männen har noga fört bok över varje krona de dragit in – något som också ligger till grund för åklagarnas bevisning. Flera av dem är analfabeter och har i förhör uppgett för polisen att de upplevt sig fängslade.

Har utnyttjats

Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet, säger att den utsatthet människor i utanförskap lever i kan ha bidragit till att det påtvingade tiggeriet har kunnat pågå så länge.

- Det finns ett motstånd och en rädsla för myndigheterna. Sedan finns säkert skamkänslor över att man gått med på detta. Man vänder sig inte till hjälp utifrån.

Att personernas utsatthet har exploaterats är också centralt i domen, anser Per Grevesmühl.

- Genom att göra det har man förmått dem att bli rekryterade, fått dem att ställa upp på att bli transporterade till Sverige och sedan fått dem inhysta, säger han och tillägger:

ANNONS

- Många av de här personerna har levt under svåra förhållanden i hemlandet, och även när man kommit hit.

Hans Swärd säger att mycket av den brottslighet som drabbar utsatta EU-migranter sker i ett rättsligt vakuum. Att männen nu fälls sänder tydliga signaler till personer som skor sig på att utnyttja andra.

- Därför behöver de här grupperna ett extra stöd. Den här domen är bra, den visar att det här inte är okej.

Domen välkomnas

Enligt Per Grevesmühl är människohandel ett brott som sällan prövas i domstol och kammaråklagare Jenny Clemedtson understryker att utredningen har krävt stor samverkan.

- Det har varit ett internationellt samarbete, både mellan polis och internationella organisationer som jobbar med migration och som hjälpt till att lokalisera målsäganden, säger hon.

ANNONS
TT
Fakta: Domen

De två männen döms till fängelse i fyra år och två månader. Minimistraffet för människohandel är två år, men rätten anser brotten så omfattande att straffvärdet höjs betydligt. De får räkna av fyra månader de suttit häktade.

Männen utvisas också och förbjuds att återvända till Sverige under en tioårsperiod. De ska också betala skadestånd på sammanlagt över 370000 kronor till sju av brottsoffren.

Ursprungligen misstänktes också en kvinna i 30-årsåldern för medhjälp. Men bevisningen mot henne var för svag, varför åtalet lades ner.

ANNONS