Brandbekämpning i Trängslet i Älvdalen. Arkivbild.
Brandbekämpning i Trängslet i Älvdalen. Arkivbild.

Vägskador för sex miljoner efter bränderna

Släckningsarbetet vid sommarens stora skogsbränder i Dalarna, Gävleborg och Jämtland orsakade vägskador för sex miljoner kronor, enligt en ny utredning från Trafikverket.

ANNONS
|

I studien, som offentliggjordes på måndagen, framgår att det är de tunga räddningsfordon som användes under släckningsarbetet som orsakat skadorna, snarare än själva bränderna.

- Det är enskilda vägar, så kallade skogsvägar, som har tagit mest skada. De är inte byggda för att klara av de här tunga räddningsfordonen som gått här och dessutom alla skogsbilar som nu går där, säger Mats Sandgren, ansvarig utredare på Trafikverket, till Ekot.

ANNONS

Flera vägar ska också, till en kostnad på elva miljoner kronor, förstärkas för att kunna klara av tunga fordon och bortforsling av skog som brandskadats under sommarens bränder.

- Det är ju väldigt mycket brandskadad skog som ändå används. Det går att både göra timmer och använda i värmeverk. All den här skogen måste ut innan nästa sommar kommer, annars finns det en risk för insekter, säger Sandgren till Ekot.

Det mesta av vägarbetet har redan utförts, enligt Trafikverket. Totalt rör det sig om återställning av runt 42 mil, och förstärkning av 20 mil, av det enskilda vägnätet.

TT

Fakta: Skogsbränderna 2018

2018 års skogsbrandssäsong var exceptionell, med extrem brandrisk i nästan hela landet och många svårsläckta bränder.

Den höga brandrisken omfattade nästan hela landet, från maj till augusti, med undantag för några nedgångar.

Skogsbrandflyget, som flyger över skogarna för att lokalisera bränder, upptäckte över 500 bränder under sommaren – en normal sommar är siffran runt 100.

Totalt brann 22672 hektar skog under sommaren. Värst drabbat var Gävleborgs län med 12108 hektar, följt av Dalarnas län med 5121 hektar och Jämtland med 629 hektar.

Under sommaren genomfördes den största samlade brandbekämpningsinsatsen i EU:s historia.

Totalt skickades 303 brandmän och 85 fordon från fem olika EU-länder till Sverige för att bistå i släckningsarbetet.

Störst resurser skickade Polen – 139 personer och 44 fordon. Frankrike skickade 60 personer, och Tyskland skickade 53 personer och 13 fordon.

Sex brandbekämpningsflyg – två var från Frankrike, Italien och Portugal – skickades också. De genomförde sammanlagt 71 flyguppdrag.

Även helikoptrar skickades – fem från Tyskland, en från Litauen och åtta från Norge. Dessa genomförde 83 flyguppdrag.

Källa: MSB

ANNONS