Världens ensammaste träd vittnar om ny epok

Stående solo på en ö i Antarktiska oceanen har granen många mil till närmsta granne. Men inom sig bär "världens ensammaste träd" dramatiska vittnesmål om människans destruktivitet, enligt en ny forskningsrapport.

ANNONS
|

Enligt den geologiska tidsskalan befinner vi oss fortfarande i holocen, den epok som inleddes för över 11500 år vid istidens slut.

Men en del forskare anser att vi redan trätt in i antropocen, människans tidsålder. Detta då vår påverkan på naturen nu är så omfattande att den kommer att synas i berglagren under lång tid framöver.

De lärde tvistar dock om startskottet för denna nya epok.

Spår i årsring

Facit kan finnas hos en ensam sitkagran på ön Campbell, cirka 60 mil utanför Nya Zeelands sydspets. Ett internationellt forskarteam som analyserat ett prov av trädet har funnit en kraftigt förhöjd halt av kol 14 i den av trädets årsringar som representerar 1965.

ANNONS

Det radioaktiva spåret återspeglar de kärnvapentest som gjordes efter andra världskriget, och har lagrats i trädet från koldioxiden i luften genom fotosyntes, enligt forskarna.

Just kärnvapensprängningarna brukar lyftas fram som en symbol för "Den stora accelerationen" – då människans aktivitet började lämna djupa spår i naturen.

"Perfekt vittnesbörd"

- Om man vill markera början av antropocen med början för den stora accelerationen så är detta den perfekta vittnesbörden, säger Mark Maslin vid University of College i London, en av forskarna bakom studien, till BBC.

- Vi (människan) planterade ett träd där det inte borde ha funnits vilket sedan gett oss denna vackra förteckning över vad vi har gjort mot planeten.

Sitkagranen, vars naturliga hemvist är vid varmare breddgrader i Stilla havet, planterades av okänd anledning ensam på ön omkring 1905. Det närmaste trädet befinner sig på Aucklandöarna runt 20 mil bort, varför granen kommit att kallas "världens ensammaste träd".

ANNONS

Studien av sitkagranen har publicerats i Scientific Reports.

TT

Fakta: Antropocen

Antropocen är ett uttryck som myntades på 1980-talet av den amerikanske ekologen Eugene Stoermer, men blev inte allmänt känt förrän vid sekelskiftet då Nobelpristagaren Paul Crutzen började använda ordet.

År 2008 föreslog flera forskare att antropocen skulle erkännas som en geologisk epok på den officiella geologiska tidsskalan. Motiveringen är att människans påverkan på klimatet, den biologiska mångfalden, ekosystem och jordskorpan nu är så omvälvande att spåren efter vår framfart kommer att synas tydligt i miljontals år i berglagren.

ANNONS