V vill miljardsatsa för tidigare psykvård

Vänsterpartiet vill att fler ska kunna få hjälp för psykisk ohälsa redan på vårdcentralen. För det vill man lägga en miljard kronor årligen.

ANNONS
|

- Vi vill bygga upp primärvården, som behöver rustas mer med psykologer, kuratorer och personal som är allmänt utbildade inom psykisk ohälsa. Så att man snabbt kan hitta och ta tag i människor som håller på att falla igenom, säger Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson Karin Rågsjö till TT.

V vill att miljarden ska gå till anställning av vårdpersonal med psykologisk kompetens på vårdcentraler. Vårdpersonal som redan arbetar med psykiatri ska dessutom kunna fortbildas, framför allt för att bättre kunna förebygga självmord.

ANNONS

"Kan vara livsfarligt"

- Man ska veta att tillstånd som ångest och depression, djup depression, kan vara livsfarligt. Det kan leda till självmord och det gäller att agera snabbt, säger Rågsjö.

Pengarna skulle fördelas mellan landstingen efter behov. Karin Rågsjös förhoppning är att det kan leda till runt 100 nyanställningar av terapeuter landet över.

- Det ser olika ut bland landstingen. Om man mår psykiskt riktigt dåligt så är det lite lotto i dag om du hamnar hos en bra person, säger Rågsjö, som beskriver det som ett folkhälsoproblem – och en klassfråga:

- Många köper i dag hjälp på stan i stället. Människor med bra ekonomi kan hitta en psykolog och gå till den 10 gånger.

ANNONS

Tidigare satsningar

Socialstyrelsen slog i en rapport i december förra året fast att den psykiska ohälsan bland barn och unga har ökat kraftigt mellan åren 2006 och 2016.

Regeringen har tidigare, utifrån överenskommelser med Vänsterpartiet, skjutit till 1,5 miljarder kronor till landsting och kommuner för vård av psykisk ohälsa. I en första uppföljning, som kom förra månaden, konstaterade Socialstyrelsen att satsningen så här långt gett få konkreta resultat.

TT

Fakta: Psykisk ohälsa i Sverige

Närmare 190000 barn och unga vuxna i Sverige lider av någon form av psykisk ohälsa, enligt en rapport från Socialstyrelsen om hur läget har förändrades under åren 2006 och 2016. 63000 av dem är kvinnor i åldern 18–24.

Framför allt handlar det om att fler diagnostiserats med depressioner eller ångestsyndrom av olika slag. Antalet fall ökar och de som blir sjuka är det allt längre.

Bland pojkar mellan 10 och 17 år som är deprimerade eller lider av ångest samtidigt som de har någon annan sjukdom är det 25 gånger vanligare att begå självmord.

I en nationell folkhälsoenkät som Folkhälsomyndigheten genomförde 2016, där svenska medborgare fick skatta sin egen hälsa, uppgav 16 procent att de hade ett nedsatt psykiskt välbefinnande. Det hade ökat i de flesta grupper över en tioårsperiod. 19 procent uppgav att de hade diagnostiserats med depression någon gång och en tredjedel av dem hade blivit det flera gånger.

Källa: Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten

ANNONS