Varnar för plötslig död bland knubbsälar

Risken för att tusentals knubbsälar i Bohuslän åter kommer att dö av ett virus som påminner om valpsjuka är stor. Ett utbrott kan komma när som helst. Det tror i alla fall Karin Hårding, docent på Göteborgs universitet, som granska den här frågan.

ANNONS
|

– Det är inte längre speciellt många knubbsälar som är immuna mot den här sjukdomen, säger hon.

De flesta kommer nog ihåg massdöd bland de här djuren. Tusentals knubbsälar påträffades döda längs västkusten 1988, 2002 och 2007. När de obducerades upptäcktes en ny typ av virus som heter PDV. Det handlar om ett virus som påminner om det virus som kan ge valpsjuka men för sälar.

– Vid varje utbrott är det ett visst antal sälar som blir immuna mot viruset, säger Karin Hårding. Men detta är något som minskar med tiden i samband med att det föds nya kullar av sälar. I dag är 95 procent av knubbsälarna mottagliga för det här viruset som kan sprida sig mycket snabbt.

ANNONS

Det virus som har dödat tusentals sälar längs Bohuskusten var inte känt 1988 då tusentals knubbsälar dog. Det visade sig sedan att viruset förekom hos grönlandssäl men att dessa djur inte blir allvarligt sjuka.

– Det här viruset finns inte bland kolonierna av knubbsäl, säger Karin Hårdning. Men det kan räcka med att några grönlandssälar bestämmer sig för att vandra söderut.

Så var exempelvis fallet 1987 och 1988. Utbrotten kan ha börjat på den danska ön Anholt som ligger i Kattegatt.

Enligt Karin Hårding kan det också vara så att långsimmande gråsälar för med sig smittan från grönlandsälen. Och att smittan sprids vidare på platser där knubbsäl och gråsäl förekommer tillsammans.

– Det går mycket fort när de första sälarna har smittats.

Karin Hårding uppskattar att det finns cirka 10000 knubbsälar längs den svenska västkusten. Samtidigt kan dödligheten vara så hög som närmare 60 procent.

– Tusentals knubbsälar kan komma att dö och det kan inträffa när som helst.

Knubbsäl är en art i familjen öronlösa sälar som finns vid västkusten, södra Östersjön och norra Atlanten.

ANNONS