Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170913-trafikkorkort-529338_se.ttela_1.jpg
Unga män är kraftigt överrepresenterade i statistiken om återkallade körkort. Nu vill Transportstyrelsens generaldirektör pröva nya vägar att nå dem, som att skicka varningar om mindre förseelser innan ett körkort dras in. Arkivbild.

Varning om indraget körkort kan återkomma

De yngsta bilförarna är överrepresenterade både i olyckor och i statistiken över återkallade körkort. Nu vill Transportstyrelsens generaldirektör pröva nya metoder, som att skicka varning om att ett körkort är hotat.

För ett antal år sedan fick den som exempelvis kört lite för fort en varning, där det tydligt framgick att körkortet kunde bli återkallat vid upprepade förseelser. Men när Transportstyrelsen tog över körkortsregistret från länsstyrelserna, valde myndigheten bort att skicka varningar.

- Möjligheten finns formellt, men används inte i större omfattning, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen, vid konferensen om trafiksäkerhet i Tylösand.

Nu övervägs att ta upp metoden igen, i första hand som ett försök.

- Du får ett incitament att skärpa till dig, beskriver Bjelfvenstam.

Unga män värst

Varningar utdelas för mindre brott eller förseelser som syndaren redan bör vara medveten om. Poängen skulle vara att göra en direkt koppling till körkortet.

Gruppen som generaldirektören helst vill påverka är unga män, som utmärker sig både i olyckor och bland återkallade körkort.

- De sticker ut väldigt mycket, säger Jonas Bjelfvenstam.

När ett körkort återkallas gäller det i 16 procent av fallen en man i åldern 18–24 år, trots att den gruppen bara har fyra procent av alla körkort, enligt ny statistik. Man vet också att personer i den åldern är förare i mer än var tredje singelolycka där någon dör eller skadas.

Mera riskutbildning?

Jonas Bjelfvenstam, som tidigare var generaldirektör för forskningsinstitutet VTI, vill pröva fler sätt att nå de unga.

- Jag tror inte att inslagen om risker som införts i körkortsutbildningen räcker.

Han vill också uppmuntra unga mäns familjer att vara aktiva.

- De kan göra insatser för att påverka beteenden och attityder, säger Jonas Bjelfvenstam.

Fakta: Unga riskförare

Förra året återkallade Transportstyrelsen 31 527 körkort. 16 procent av dem tillhörde en man i åldern 18–24 år, trots att den gruppen bara utgör fyra procent av alla körkortsinnehavare.

Under åren 2012–16 hände 27 180 singelolyckor där föraren eller passagerare omkom eller skadades. I mer än var tredje av olyckorna var föraren i åldern 18–24 år.

En riskutbildning i två delar infördes 2009 som obligatoriskt moment i körkortsutbildningen.

Källa: Transportstyrelsen

MEST LÄST